Ζούμε σε μία εποχή, η οποία επιτάσσει να προσέξουμε λίγο περισσότερο το σπίτι όλων μας. Τον πλανήτη Γη. Να αλλάξουμε τις συνήθειες με στόχο ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον για όλους μας. Ο καθένας μπορεί να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο. Εξάλλου, η μεγάλη αλλαγή γεννάται πάντα μέσα από τα απλά και καθημερινά. Ένας τρόπος να βοηθήσουμε το περιβάλλον είναι, λοιπόν, να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων ή αλλιώς το Food Waste αποτύπωμα.
Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία;
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Fusion, στην Ευρωπαϊκή Ένωση πετιούνται στους κάδους απορριμάτων κάθε χρόνο περισσότεροι από 88 τόνοι φαγητού. Ένας αριθμός διόλου ασήμαντος, αν αναλογιστούμε ότι αντικατοπτρίζει την συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού αποκλειστικά στις χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε. – ούτε καν συνολικά στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία, στην περίποτωση που αναρωτηθούμε για την σπατάλη τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, αγγίζοντας τους 1,3 δισεκατομμύρια τόνους χαμένου – ή καλύτερα μη αξιοποιήσιμου – φαγητού. Εκτός από οικονομικές και ηθικές προεκτάσεις, το πρόβλημα έχει ξεκάθαρα και περιβαλλοντικές συνέπειες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 8 – 10% της συνολικής μόλυνσης του πλανήτη προέρχεται αποκλειστικά από την σπατάλη των τροφίμων και του φαγητού.
Γιατί το πρόβλημα αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό σχετίζεται άμεσα με την ψυχολογία και τη συμπεριφορά του αγοραστικού κοινού. Την δικιά μας, δηλαδή. Το θέρος είναι η εποχή που χαλαρώνουμε. Γενικά και ειδικά. Μπορεί οι συνταγές που ετοιμάζουμε να έχουν εύκολη εκτέλεση και να απαιτούν λίγα υλικά, όμως, επειδή συχνά εμπεριέχουν φρούτα και λαχανικά εποχής, αυξάνουν την σπατάλη τροφίμων σημαντικά. Οι φλούδες αφαιρούνται και μεταφέρονται στους κάδους απορριμάτων, ενώ την ίδια πορεία ακολουθεί και οτιδήποτε μένει εκτός ψυγείου από δική μας αμέλεια ή χάνει την δροσιστική του αίσθηση που έχουμε ανάγκη.
Πώς θα μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων τους καλοκαιρινούς μήνες;
Επειδή κάθε σημαντικό πρόβλημα χρήζει άμεσης επίλυσης, έτσι και η σπατάλη τροφίμων χρειάζεται να μειωθεί άμεσα. Ας δούμε μερικά tips που θα μας βοηθήσουν.
- Ρυθμίστε σωστά το ψυγείο και την κατάψυξη σας. Το ψυγείο, ο καλύτερος μας σύμμαχος στην προσπάθεια να διατηρήσουμε φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις τροφές, θέλει σωστή διαχείριση για να λειτουργήσει με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Θέλει, δηλαδή, σε πρώτη φάση να ρυθμίσετε ξανά τη θερμοκρασία στο εσωτερικό, αναλόγως τις οδηγίες του κατασκευαστή.
- Τοποθετήστε τα τρόφιμα σωστά. Και αφού ρυθμίσαμε το ψυγείο, ήρθε η ώρα να τοποθετήσουμε τα τρόφιμα μας σωστά ώστε να διατηρούνται καλύτερα και να μην αλλοιώνονται. Λαχανικά και μυρωδικά που έχουν αποθηκευτεί σωστά μέσα στα ειδικά συρτάρια, ψάρι και κοτόπουλο αεροστεγώς κλεισμένα στα χαμηλότερα ράφια, γαλακτοκομικά και αβγά στα μεσαία ράφια, μαγειρεμένο φαγητό για την επόμενη ημέρα στα ψηλότερα ράφια όπου η θερμοκρασία είναι σταθερή, αναψυκτικά και συσκευασμένους χυμούς στην πόρτα του ψυγείου. Έτσι, τα τρόφιμα θα διατηρηθούν αναλλοίωτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Συσκευάστε τα φρούτα εποχής. Φρούτα και λαχανικά πρωταγωνιστούν στο καλοκαιρινό μενού, όμως, έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Η φρεσκάδα τους δεν κρατά για πολύ με αποτέλεσμα να καταλήγουν στους κάδους απορριμάτων, εκτός αν αξιοποηθούν σωστά. Δοκιμάστε να ξεφλουδίσετε τα φρούτα και να καταψύξετε τη σάρκα τους για μελλοντική χρήση σε χυμούς, smoothies, γρανίτες. Οι σπιτικές μαρμελάδες είναι φυσικά στο πρόγραμμα. Παράλληλα, μην αφήσετε τις ντομάτες αναξιοποίητες. Δοκιμάστε να τις αποφλοιώσετε, να τις βράσετε, να τις τρίψετε και μόλις εξατμιστούν τα πολλά υγρά, να τις συσκευάσετε σε βάζα. Έτοιμο το κονκασέ για όλο τον χρόνο.
- Κάντε τα κουκούτσια… βάση σε καλοκαιρινά λικέρ. Τα κουκούτσια των φρούτων είναι ανάμεσα στα υπολείμματα που θεέλτε να ξεφορτωθείτε πρώτα πρώτα. Μήπως, όμως, να τα πλύνετε με λίγο νερό και να τα αξιοποίησετε ως βάση για αρωματικά λικέρ. Κεράσια και βερίκοκα είναι οι γευστικοί πρωταγωνιστές.
- Αξιοποιήστε το καλοκαιρινό σας κρασί στην μαγειρική. Μπορεί οι θερινές νύχτες να θέλουν την γεύση του κρασιού, όμως, ό,τι περισσεύει δεν πρέπει να πετιέται. Δοκιμάστε να προσθέσετε το κρασί που δεν θέλετε πια στις συνταγές σας και μειώστε τη σπατάλη τροφίμων σημαντικά.