Ο σωστός καθαρισμός του θερμός σας θα σας επιτρέψει να το χρησιμοποιήσετε για χρόνια ολόκληρα.
Ένα θερμός σας δίνει τη δυνατότητα να διατηρείτε το περιεχόμενό του όσο πιο κοντά γίνεται στην αρχική θερμοκρασία του, είτε αυτό είναι ζεστό, είτε παγωμένο. Επιπλέον, είναι φτιαγμένα για να τα παίρνει κανείς μαζί του, είτε αυτό σημαίνει ότι θα πάει στο γραφείο με παγωμένο νερό, είτε σε κάμπινγκ με ζεστή σούπα. Το να τα διατηρείτε σε καλή κατάσταση είναι λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια ή παγούρια που μπορεί να έχετε. Αν και κάποια θερμός ισχυρίζονται ότι είναι ασφαλή για το πλυντήριο πιάτων, αν δεν είστε βέβαιοι, το πλύσιμο στο χέρι είναι ο μόνος τρόπος για να μη χαλάσει η μόνωση. Μην ανησυχείτε, όμως, υπάρχουν μερικά απλά κόλπα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να φυλάξετε το θερμός σας σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια.
Πώς λειτουργεί ένα θερμός
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μπουκάλι μέσα σε ένα άλλο μπουκάλι, με κενό ανάμεσα στα δύο, το οποίο επιτρέπει στο υγρό που μπαίνει μέσα του να παραμείνει στην ίδια θερμοκρασία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, στην αφή του είναι δροσερό, ακόμη κι αν το εσωτερικό του είναι ζεστό ή παγωμένο. Διατίθεται σε διάφορες μάρκες, χωρητικότητες και χρώματα.
Πώς να το καθαρίσετε
Αυτοί είναι οι δύο πιο δημοφιλείς μέθοδοι να καθαρίσετε το θερμός σας από λεκέδες καφέ ή σούπας και ακόμη και να απομακρύνετε μυρωδιές.
1. Ξίδι και μαγειρική σόδα
Ρίξτε μισό φλιτζάνι λευκό ξίδι στο θερμός σας και προσθέστε μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα από επάνω. Ο συνδυασμός θα υποστεί μια χημική αντίδραση που θα προκαλέσει αφρό. Στη συνέχεια, ρίξτε λίγο ζεστό νερό και αφήστε το μείγμα να δράσει για περίπου 10 λεπτά. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για μπουκάλια ή πανί με καυτό νερό για να καθαρίσετε το εσωτερικό του θερμός σας. Επαναλάβετε αν χρειάζεται.
2. Πάγος και αλάτι
Ρίξτε θρυμματισμένο πάγο στο θερμός σας με περίπου δύο κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι (Το αλάτι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες). Κλείστε το καπάκι του και κουνήστε πολύ καλά, σαν ένα σέικερ για κοκτέιλ. Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για μπουκάλια ή πανί με καυτό νερό για να καθαρίσετε καλά το εσωτερικό του. Επαναλάβετε αν είναι απαραίτητο.
Πώς να μην καθαρίζετε ένα θερμός
– Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη ή λευκαντικά. Αυτά τα χημικά μπορεί να καταστρέψουν το ανοξείδωτο εσωτερικό.
– Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά καυτό ή βραστό νερό για τον καθαρισμό. Όχι μόνο θα καταστρέψει πιθανόν το χρώμα του εσωτερικού, μπορεί επίσης να χαλάσει τη μόνωση του θερμός σας.
Για καλύτερη απόδοση
Για κρύα υγρά: βάλτε το θερμός σας στο ψυγείο από πριν. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο, γεμίστε με πάγο και νερό για μερικά λεπτά. Βγάλτε το θερμός από το ψυγείο και πετάξτε το παγωμένο νερό. Προσθέστε το κρύο ρόφημά σας και σφραγίστε με το καπάκι.
Για ζεστά υγρά: γεμίστε το θερμός σας με ζεστό νερό και βάλτε το καπάκι. Μετά από μερικά λεπτά, αφαιρέστε το καπάκι και αδειάστε το νερό. Προσθέστε το ζεστό σας ρόφημα ή σούπα και σφραγίστε με το καπάκι. Μην αφήνετε ποτέ υγρά μέσα στο θερμός. Αν δεν τελειώσετε το ρόφημά σας αδειάστε το.
Πότε να πετάξετε ένα θερμός
Τίποτα δεν κρατάει για πάντα, ακόμη κι ένα θερμός. Αν διαπιστώσετε ότι δεν διατηρεί το περιεχόμενό του ζεστό ή κρύο, είναι ώρα να το αποχαιρετίσετε. Ακόμη, αν εντοπίσετε τυχόν ρωγμές είναι ώρα να το αντικαταστήσετε. Μπορείτε να δείτε στο εσωτερικό του χρησιμοποιώντας έναν φακό.