Η ιστορία είναι γνωστή: Όταν έχουμε να κόψουμε κρεμμύδι, ξέρουμε πως πάνω από το ξύλο κοπής θα χυθούν κάποια δάκρυα. Το κρεμμύδι είναι βασικό συστατικό για πάρα πολλές συνταγές και έτσι, δεν μπορούμε να το απαρνηθούμε. Επιπλέον, δεν θέλουμε κιόλας, καθώς το συγκεκριμένο λαχανικό έχει πολλούς λάτρεις με την υποφαινόμενη να είναι μία από αυτές.

Γιατί δακρύζουμε
Το κρεμμύδι διαθέτει τον δικό του «μηχανισμό» για να προστατεύεται στη φύση. Περιέχει μία χημική ένωση και ένα ένζυμο, τα οποία όταν ενωθούν δημιουργούν ένα χημικό μόριο, που μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε αέριο και είναι ένας μηχανισμός άμυνας του λαχανικού, που το προστατεύει από τα ζώα, ώστε να μην τρώνε τον βολβό όσο αυτός μεγαλώνει στο έδαφος.
Όταν το κρεμμύδι είναι ακέραιο, οι χημικές ενώσεις και το ένζυμο βρίσκονται χωριστά. Όταν όμως το κρεμμύδι κόβεται, τότε το «φράγμα» που τα χωρίζει σπάει, αυτά ενώνονται και μετατρέπονται γρήγορα σε αέριο, το οποίο μας προκαλεί το τσούξιμο και τα δάκρυα.

4 tips για να μην δακρύζετε όταν κόβετε κρεμμύδια

Καλός αερισμός:
Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, ανοίξτε το παράθυρο της κουζίνας, ώστε να αερίζεται καλύτερα ο χώρος και να μειώσετε το τσούξιμο στα μάτια.
Το καλό μαχαίρι: Είναι πολύ βασικό να χρησιμοποιήσετε ένα κοφτερό μαχαίρι. Αν είναι επαγγελματικό, ακόμα καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο θα κόψετε καλύτερα το κρεμμύδι και θα απελευθερωθούν λιγότερες χημικές ενώσεις που μετατρέπονται σε αέριο.
Τα ειδικά γυαλιά: Αναμφίβολα το πιο αποτελεσματικό tip είναι να φορέσετε ειδικά γυαλιά. Και όμως, στο εμπόριο κυκλοφορούν γυαλιά ακριβώς γι’ αυτές τις στιγμές στην κουζίνα και πρόκειται για την αγορά που θέλουμε να κάνουμε αμέσως. Εναλλακτικά, και τα γυαλάκια κολύμβησης θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα και σίγουρα θα είναι πιο αστείο το αποτέλεσμα.
Η κατάψυξη: Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια στο ψυγείο και μισή με μία ώρα πριν τα χρησιμοποιήσετε να τα βάλετε στην κατάψυξη. Αυτό θα μειώσει αρκετά τα δικά σας δάκρυα, όμως είναι ένα αρκετά αμφιλεγόμενο tip, καθώς φαίνεται να είναι το λιγότερο αποτελεσματικό από τα υπόλοιπα. Όμως, αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία.

Και 4 hacks που απλώς δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα

Το κερί: Υποτίθεται πως η φλόγα ενός κεριού βοηθά να «απορροφήσει» τα αέρια όταν απελευθερώνονται και είναι ένα hack, που το ακούμε συχνά. Στην πραγματικότητα όμως, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.
Η τσίχλα: Το να μασάτε τσίχλα δεν πρόκειται να περιορίσει καθόλου τα δάκρυα. Όσοι το έχουμε δοκιμάσει, το έχουμε απομυθοποιήσει τελείως.
Η βρεγμένη πετσέτα: Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί στο TikTok ένα hack, που αναφέρει πως αν κόψετε το κρεμμύδι πάνω σε μία βρεγμένη πετσέτα, δεν θα δακρύσετε καθώς το νερό θα απορροφά τη χημική ένωση που μετατρέπεται σε αέριο. Ωστόσο, δεν φαίνεται να έχει κάποια επιστημονική βάση αυτό το hack, εκτός από τις κοινοποιήσεις από προφίλ σε προφίλ.
Ο φούρνος μικροκυμάτων: Σύμφωνα με τον μύθο -ή καλύτερα, το ίντερνετ- αν βάλεις τα κρεμμύδια στον φούρνο μικροκυμάτων πριν τα κόψεις, το ένζυμο θα αποδυναμωθεί και δεν θα προκαλέσει τσούξιμο και δάκρυα. Στο δικό μας τεστ, αυτό δεν πέτυχε.