Αν είστε λάτρεις των μανιταριών τότε πρέπει να δώσετε προσοχή στο πλύσιμό τους γιατί δεν ακολουθεί τους κανόνες των υπόλοιπων λαχανικών. Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες ανάλογα με τον τύπο τους.

Πώς πλένουμε τα περισσότερα μανιτάρια
Είστε από αυτούς που έχουν πάντα μανιτάρια στο ψυγείο τους, αλλά δεν είστε σίγουροι αν τα πλένετε σωστά; Κανένα πρόβλημα. Εμείς είμαστε εδώ για να λύσουμε όλες τις απορίες που μπορεί να έχετε. Όσοι γνωρίζουν από μανιτάρια λένε πως το μυστικό είναι να μην τα πλένετε καθόλου. Το να τα μουλιάζετε θεωρείται μεγάλο λάθος. Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να τα σκουπίζετε ένα – ένα με ένα κομμάτι βρεγμένο χαρτί κουζίνας κι αυτό είναι όλο. Και τι γίνεται με τη «βρωμιά» που καμιά φορά έχουν επάνω τους; Δεν πρόκειται για βρωμιά ή χώμα, οπότε είναι ασφαλής στο να καταναλωθεί.
Αυτή η μέθοδος πλυσίματος συνιστάται με καλλιεργημένα μανιτάρια, όπως τα πορτομπέλο ή τα σιτάκε. Αν, παρόλα αυτά, τα μανιτάρια που αγοράσατε είναι πραγματικά πολύ βρώμικα, τόσο που δεν καθαρίζουν με τη βρεγμένη χαρτοπετσέτα, ξεπλύντε τα πολύ βιαστικά κάτω από τρεχούμενο νερό και ταμπονάρετέ τα να στεγνώσουν.

Πώς πλένουμε τα άγρια μανιτάρια
Η παραπάνω μέθοδος δεν ισχύει για όλα τα μανιτάρια. Αν, για παράδειγμα, βρείτε στην αγορά άγρια μανιτάρια, όπως οι κανθαρέλες, ή μορχέλες θα πρέπει να τα καθαρίσετε με άλλο τρόπο. Συνιστάται να βυθίζετε αυτά τα μανιτάρια σε λουτρό αλατισμένου νερού, να τα ανακινείτε για λίγο και να τα μετακινείτε σε καθαρή πετσέτα κουζίνας για να στεγνώσουν τελείως.

Γιατί αποφεύγουμε να τα βρέχουμε πολύ
Είναι εξαιτίας της υφής τους. Τα μανιτάρια απορροφούν την υγρασία πάρα πολύ καλά. Οπότε αν έχουν μουλιάσει μέσα σε νερό πριν μπουν στη συνταγή σας, δεν θα απορροφήσουν πολύ από τη σάλτσα στην οποία μαγειρεύονται.
Το συμπέρασμα είναι να αποφεύγετε το νερό όσο το δυνατόν περισσότερο με τα καλλιεργημένα μανιτάρια και να ξεπλένετε τα άγρια γρήγορα και προσεχτικά.