Είναι φαγητό, είναι σνακ, μπορεί να φαγωθεί ως brunch ή σαν συμπλήρωμα – είναι και γλύκισμα. Το καλαμπόκι όταν είναι ψημένο στη φωτιά έχει ασύγκριτη γεύση, αρκεί να κατέχουμε όλα τα μυστικά του ψησίματος, αφού είναι γεγονός ότι το να ψήσουμε σωστά το καλαμπόκι στο σπίτι είναι μια πρόκληση. Βέβαια εξίσου σημαντικό είναι και το να μάθουμε πώς να διαλέγουμε πάντα τα καλύτερα καλαμπόκια στη σωστή εποχή. Ο χρυσαφένιος καρπός είναι πεντανόστιμος έτσι κι αλλιώς και δοκιμάζουμε ακόμα και να φτιάξουμε υπέροχο καλαμπόκι σε φριτέζα αέρος.

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μουλιάζουμε τα καλαμπόκια ολόκληρα, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε για περίπου 30 λεπτά και μετά στραγγίζουμε.

Αυτός είναι ένας τρόπος για να διατηρήσουμε τα καλαμπόκια μας ζουμερά κατά το ψήσιμο και να μην στεγνώσουν.

Αφού τα στραγγίξουμε τα τοποθετούμε απευθείας επάνω στα αναμμένα κάρβουνα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Κάθε 4 με 5 λεπτά τα γυρίζουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκαν, πιέζοντας ελαφρά με την τσιμπίδα όμως αν δεν μπορούμε να καταλάβουμε αφαιρούμε δυο τρία σποράκια με μεγάλη προσοχή γιατί θα είναι καυτά και δοκιμάζουμε. Πρέπει να είναι τρυφερά και ζουμερά.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε. Για να το σερβίρουμε, αναζητάμε τον πιο εύκολο τρόπο για να το κόψουμε. Προσθέτουμε όσο αλάτι ή βούτυρο θέλουμε και είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε.

Αν δεν καταφέρουμε να τα φάμε όλα μπορούμε να κρατήσουμε αυτά που περίσσεψαν στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για περίπου 3 ημέρες. Για να το ξαναζεστάνουμε τυλίγουμε κάθε ένα καλαμπόκι με βρεγμένη χαρτοπετσέτα και τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 90 δευτερόλεπτα έως 2 λεπτά και δεν ξεχνάμε να τα γυρίζουμε κάθε 20 δευτερόλεπτα.

Αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε το καλαμπόκι μας χωρίς χωρίς το φλοιό του, όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί μπορεί να στεγνώσει. Γι’ αυτό το αφήνουμε στη φωτιά μόνο για 10 λεπτά και το γυρίζουμε κατά διαστήματα για να μην αρπάξει.

Τι γίνεται αν θέλουμε να ψήσουμε καλαμπόκι που έχουμε στην κατάψυξη; Για να τα ξεπαγώσουμε τα τυλίγουμε σε μια πετσέτα για να τραβήξει την υγρασία και τα αφήνουμε στο ψυγείο όλη την προηγούμενη νύχτα. Την επόμενη ημέρα πριν τα βάλουμε στη σχάρα για ψήσιμο βεβαιωνόμαστε ότι είναι στεγνά.

Τώρα, αν δεν μας αρέσουν όλα αυτά, μπορούμε να φτιάξουμε «παϊδάκια» καλαμποκιού που θα φάμε χωρίς καθόλου κόπο.