Βρήκαμε τoν πιο γρήγορο τρόπο για να ψήσετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο! Σύμφωνα με τον σεφ Ned Baldwin, εάν εκτελέσετε σωστά τα βήματα της συνταγής δεν υπάρχει περιθώριο λάθους.

Όπως διαβάζουμε στο epicurious.com, ο σεφ Ned Baldwin δεν θα ‘χε καταφέρει να μάθει να ψήνει ένα κοτόπουλο τόσο γρήγορα, αν, ήδη, από τα πρώτα του βήματα στις κουζίνες δεν έβλεπε τον…λάθος τρόπο. Αυτό που διαπίστωσε είναι πως στα περισσότερα εστιατόρια το κοτόπουλο ήταν προμαγειρεμένο και διατηρούνταν σε ζεστή θερμοκρασία έως ότου κάποιος το παραγγείλει. Τότε έμπαινε στο φούρνο ξανά για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Αυτή η πρακτική φαίνεται πως τον απογοήτευσε, καθώς όπως λέει «Το κοτόπουλο είναι σαν το ψάρι. Δεν πρέπει να μαγειρεύεται δύο φορές».

Στο Houseman, στο δικό του εστιατόριο ήθελε να βρει έναν διαφορετικό τρόπο για να ψήνει το κοτόπουλο και τον βρήκε. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα βήματα για να ψηθεί ένα κοτόπουλο σε 18 λεπτά.

Αγοράστε ένα μικρό κοτόπουλο
Σημαντικός παράγοντας για γρήγορο μαγείρεμα είναι να διαλέξετε ένα μικρό κοτόπουλο. Η συνταγή του Baldwin απαιτεί ένα κοτόπουλο μεταξύ δυόμισι και τριών κιλών. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα κοτόπουλο που είναι 3 κιλά ή λιγότερο, απλώς πάρτε το μικρότερο διαθέσιμο που θα βρείτε και ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να το μαγειρέψετε, αλλά η τεχνική μπορεί να παραμείνει η ίδια.

Ξεκοκαλίστε το κοτόπουλο όσο το δυνατόν περισσότερο
Το ξεκοκάλισμα του κοτόπουλου είναι απαραίτητο γι’ αυτή τη συνταγή. Με αυτή την πρακτική θα μειώσετε τον χρόνο μαγειρέματος του πουλερικού από 30 λεπτά σε 18 λεπτά. Χρειάζεστε απεγνωσμένα αυτά τα 12 λεπτά στη ζωή σας; Εάν ναι, ξεκοκαλίστε το στήθος του κοτόπουλου ή ζητήστε από τον χασάπη σας να το κάνει για εσάς.

Χρειάζεστε έναν ζεστό φούρνο
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς τουλάχιστον για μισή ώρα. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τις σχάρες από τον φούρνο, αν δεν τις χρειάζεστε. Θα μαγειρέψετε το κοτόπουλο σε ένα γερό ταψί στο πάτο του φούρνου, ακριβώς πάνω από την κάτω αντίσταση, όπου ο φούρνος είναι πιο ζεστός. «Όταν το ταψί είναι στον πάτο του φούρνου δέχεται μια επιπλέον ώθηση», επισημαίνει ο Baldwin.

Αλατίστε τόσο όσο…
Το αλάτι είναι σημαντικό για την εκτέλεση της συνταγής. Πρέπει να αλατίσετε το κοτόπουλο για τουλάχιστον δύο ώρες πριν το ψήσετε -ακόμη και για 24 ώρες αν μπορείτε. Όσο για το ποσότητα του αλατιού, ο σεφ προτείνει κάτι πιο εξειδικευμένο: ζυγίστε το κοτόπουλο και προσθέστε 1,1% -1,4% του βάρους του κοτόπουλου στο αλάτι. Από δική του συνταγή διαβάζουμε ότι: «Ένα μικρό κοτόπουλο που έχει ξεκοκαλιστεί ζυγίζει περίπου 1.134 γραμμάρια. Ανάλογα με τη γεύση σας στο αλάτι, θα χρειαστείτε … 12,5 έως 15,8 γραμμάρια αλατιού». Για να το κάνουμε πιο απλά, εννοεί ότι ένα ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο του ενός κιλού περίπου χρειάζεται 2μιση με 3μιση κουτ. γλυκού αλάτι.

Καλή επιτυχία!

Δείτε επίσης:
Το χαμομήλι και 9 χρήσεις του που δεν φαντάζεστε

Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό για φρούτα και λαχανικά

Πώς να ψήσετε την τέλεια μπριζόλα