Τα βράδια του καλοκαιριού είναι ιδανικά για μπάρμπεκιου με φίλους ή χωρίς! Ας δούμε πώς θα επιτύχουμε το τέλειο ψήσιμο για ζουμερά μπιφτέκια, το κύριο συστατικό για να απολαύσουμε ένα καλό burger.
Επιλέξτε το καλύτερο κρέας για μπιφτέκι
Το πιο ιδανικό κρέας είναι το βόειο κατά προτίμηση με 20% λιπαρά, όπου η αναλογία 80/20 είναι το κλειδί για ένα τέλειο μπιφτέκι που είναι ζουμερό αλλά όχι λιπαρό.
Αν δεν σας αρέσει το μοσχάρι
Οι εναλλακτικές είναι πολλές: μπιφτέκια κοτόπουλου, μπιφτέκι γαλοπούλας, ακόμη και μπιφτέκια σολομού! Προτιμήστε πουλερικά από σκούρο κρέας, λιπαρά ψάρια ή κιμά χοιρινού ή αρνιού. Για χορτοφαγικό μπιφτέκι θα βρείτε συνταγές με μαύρα φασόλια και κινόα.
Το σωστό σχήμα
Όταν φτιάχνετε μπιφτέκια για τη σχάρα, το ιδανικό πάχος είναι περίπου 2,5 εκατοστά με διάμετρο περίπου 10 εκατοστά. Έτσι, θα ψηθούν ομοιόμορφα και θα έχουν το σωστό μέγεθος για να τα τοποθετήσετε στα ψωμάκια.
Πιέστε τα στο κέντρο
Κάντε ένα μικρό λακκάκι στο κέντρο του μπιφτεκιού γιατί έτσι το μπιφτέκι δεν θα παραφουσκώσει. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ένα ομοιόμορφο και λεπτό μπιφτέκι.
Ζύμωμα
Δουλέψτε γρήγορα αλλά απαλά και μην συμπιέζετε πολύ το μπιφτέκι, γιατί ο εχθρός του μίγματος είναι το καταπονημένο κρέας.
Αλατοπιπερώστε σωστά
Αποφύγετε την ανάμιξη καρυκευμάτων στο κρέας. Η πρόωρη προσθήκη αλατιού στον κιμά του βοείου κρέατος μπορεί να τον σκληρύνει. Αντίθετα, αλατοπιπερώστε τα μπιφτέκια με άφθονο αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι αφού πάρουν το σχήμα τους και ακριβώς πριν σχεδιάζετε να τα βγάλετε στη σχάρα.
Ψήσιμο
Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του γκριλ αερίου σε υψηλή θερμοκρασία και αφήστε το λίγα λεπτά να ζεσταθεί ή ετοιμάστε μια σχάρα με κάρβουνα. Ξύνουμε καλά τις σχάρες για να φύγουν τυχόν κολλημένα κομμάτια και τις περνάμε με λάδι για να μην κολλήσουν τα μπιφτέκια. Ο συνολικός χρόνος που χρειάζεται για να ψήσετε τα μπιφτέκια κυμαίνεται ανάλογα με τη θερμοκρασία του γκριλ και το μέγεθος των μπιφτεκιών.
Χρόνοι ψησίματος
Medium-rare: μισοψημένο, 6–7 λεπτά
Medium: μέτρια ψημένο, 7–8 λεπτά
Medium-well: σχεδόν καλοψημένο, 9 λεπτά
Well-done: καλοψημένο, 10 λεπτά
Μόλις τοποθετήσετε τα μπιφτέκια στη σχάρα, γυρίστε τα μόνο μια φορά στα μισά του χρόνου ψησίματος.
Για ακόμα καλύτερα burgers
Αν θέλετε cheeseburgers: Ένα λεπτό πριν βγάλετε τα μπιφτέκια από τη σχάρα τοποθετήστε επάνω μια φέτα τυρί chedar ή όποιο άλλο προτιμάτε. Θα λιώσει γρήγορα και ομοιόμορφα μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο.
Τα ψωμάκια: Τοποθετείστε τα στη ζεστή σχάρα για λίγα λεπτά για να ψηθούν αλαφρά και να πάρουν γεύση grill.
Sauce: Τα burgers απαιτούν και το κατάλληλο dressing. Mαγιονέζα, κέτσαπ είναι οι βασικές επιλογές ή επιλέξτε όποια ταιριάζει στις γευστικές σας προτιμήσεις.
Διαβάστε ακόμη:
Πώς να ψήσετε τέλεια τα μπέργκερ στο τηγάνι;
Το μπέργκερ το σωστό. Μυστικά για άπαιχτο σπιτικό μπέργκερ