Ένα καλό μπέργκερ είναι πάντα απόλαυση. Γιατί όμως να το παραγγείλουμε και να μην το φτιάξουμε μόνοι μας; Έτσι, θα το απολαύσουμε διπλά! Αρκεί φυσικά να προσέξουμε μερικές τεχνικές λεπτομέρειες…

Η σωστή επιλογή κρέατος
Ένα στεγνό μπιφτέκι είναι απλά …«αμαρτία». Τα πιο ζουμερά -άρα και πιο γευστικά μπιφτέκια- έχουν συνήθως υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, οπότε ζητήστε από τον κρεοπώλη να σας κόψει κιμά από λάπα. Εάν διαλέξετε κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ζητήστε κιμά από μπούτι για να βγουν τα μπιφτέκια πιο ζουμερά.

Το καλό σχήμα μετράει
Το σχήμα στα μπιφτέκια είναι πιο σημαντικό από όσο νομίζετε. Μοιράστε το κρέας σε ίσες μερίδες (περίπου 230 γρ.για μεγάλα μπιφτέκια, 150 γρ. για μπιφτέκια μέσου μεγέθους και 110 γρ. για μικρότερα). Πλάστε με τα χέρια σας και «παίξτε» μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια, πιέστε τα ελαφρά να πάρουν ένα ομοιόμορφο στρογγυλό σχήμα και μην ξεχνάτε πως όταν μαγειρευτούν θα συρρικνωθούν…

Αλάτι, πιπέρι και χωρίς σπάτουλα
Όπως συμβαίνει με όλα τα κρέατα, θα πρέπει να καρυκεύσετε τα μπιφτέκια σας ομοιόμορφα και γενναιόδωρα με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Προσοχή όμως! Μην αλατοπιπερώσετε τον κιμά. Κάντε το μόλις είναι ήδη σχηματισμένα, μόνο εξωτερικά. Το αλάτισμα στο εξωτερικό διατηρεί την υφή στο μπιφτέκι και δίνει μια πιο «καραμελωμένη» κρούστα στην αίσθηση. Επίσης, καλό είναι να μην πατήσετε το μπιφτέκι σας με τη σπάτουλα όταν το ψήνετε γιατί αυτό θα το κάνει λιγότερο ζουμερό.

Τα είδη ψησίματος
Ένα μπιφτέκι μέτρια ψημένο (medium), θα είναι πιο αφράτο στη μέση. Τα πιο καλοψημένα  μπιφτέκια (well done) θα είναι πιο σφιχτά, ενώ τα λίγο ψημένα (rare) μαλακά στη μέση. Γενικά ο χρόνος που απαιτείται για να ψήσετε τα μπιφτέκια σε γκριλέρια είναι:

Για rare μπιφτέκια, 4 λεπτά συνολικά (50°C)
Για medium μπιφτέκια, από 6 έως 7 λεπτά συνολικά (60°C)
Για well done μπιφτέκια, από 8 έως 9 λεπτά συνολικά (70° C)

Η «υπόθεση» τυρί
Επιλέξτε ένα τυρί σε φέτες που λιώνει υπέροχα, όπως το τσένταρ. Περιμένετε να ψηθούν τα μπιφτέκια, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, και στη συνέχεια μετακινήστε τα σε ένα λιγότερο ζεστό μέρος της σχάρας. Προσθέστε μια ή δυο φέτες τυρί πάνω από κάθε μπιφτέκι και κλείστε το καπάκι της ψηστιέρας για μια στιγμή ώστε να βοηθήσει το τυρί να λιώσει γρήγορα χωρίς να ψηθεί πολύ το μπιφτέκι.

Τα ψωμάκια
Τα ελαφρώς φρυγανισμένα ψωμάκια απογειώνουν το μπέργκερ. Χωρίστε τα ψωμάκια και έπειτα τοποθετήστε τα κάτω από τις σχάρες του γκριλ μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρέστε τα, τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα και καλύψτε τα χαλαρά με αλουμινόχαρτο ώστε να διατηρηθούν ζεστά μέχρι να φτιάξετε τα μπέργκερ.

Δείτε επίσης:
To μυστικό υλικό που απογειώνει τα σπιτικά μπέργκερ

Ωδή στο μπέργκερ: 7 συνταγές για μεγάλες πείνες!

Το τέλειο τρικ για ζουμερά μπέργκερ (video)