Το σαγκουίνι είναι ένα ιδιαίτερο εσπεριδοειδές με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό χρώμα. Μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε διάφορες συνταγές, κυρίως γλυκές και εννοείται ότι γίνεται και πολύ ωραία μαρμελάδα.

Όπως και στα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, χρησιμοποιούμε και τη φλούδα για τη μαρμελάδα, οπότε αν δεν έχουμε σαγκουίνια από κάποιον κήπο, θα ήταν προτιμότερο να επιλέξουμε βιολογικά. Τα βιολογικά έχουν λίγο πιο σκληρό περίβλημα, οπότε θα έχουμε στο νου μας να προμηθευτούμε το κατάλληλο μαχαίρι.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή

Υλικά
5 σαγκουίνια
150 γρ. λευκή Ζάχαρη
150 γρ. Μαύρη ζάχαρη
450 γρ. Νερό
½ κλωναράκι βανίλια,
½ λεμόνι, τον χυμό του

Διαδικασία
Πλένουμε πολύ καλά τα σαγκουίνια και στη συνέχεια τα τρίβουμε καλά με τον τρίφτη. Στη συνέχεια κόβουμε το πάνω και το κάτω μέρος τους και τα καθαρίζουμε. Κρατάμε τις φλούδες στην άκρη. Με ένα μαχαίρι προσεκτικά αφαιρούμε το λευκό μέρος που καλύπτει το εσωτερικό του φρούτου.

Κόβουμε το εσωτερικό του σαγκουινιού σε 4 μέρη και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια. Στη συνέχεια τα τεμαχίζουμε σε μικρότερα μέρη.

Τεμαχίζουμε τις φλούδες σε μικρά στικς.

Όταν έχουμε συγκεντρώσει όλα τα υλικά μας, θα πρέπει φλούδες και εσωτερικό του φρούτου να μη ζυγίζουν πάνω από 450 γρ.

Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια, το νερό και τον χυμό από το μισό λεμόνι.

Βράζουμε τη μαρμελάδα μας σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1,5 ώρα. Είναι έτοιμο όταν το θερμόμετρο δείξει 106C. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, μπορείτε να δοκιμάσετε το κόλπο με το πιατάκι: βάζουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγη μαρμελάδα πάνω και περιμένουμε ένα λεπτό. Αν δέσει, τότε είναι έτοιμη, Αν με την πάροδο του ενός λεπτού είναι ακόμα πολύ ρευστή, τότε θέλει λίγο ακόμη.