Τι είναι ένας ζωμός; Σύμφωνα με τον κλασικό ορισμό, ζωμός είναι ένα εύγευστο υγρό που προκύπτει από κόκαλα, λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλερι), αρωματικά (πιπέρι, δάφνη, θυμάρι, μαϊντανό κ.λπ.) ή νερό, μέσω της διαδικασίας του σιγανού βρασμού.

Τα κόκαλα καθορίζουν τη γεύση και το είδος του ζωμού. Έτσι, λοιπόν, αν χρησιμοποιήσουμε κόκαλα από βοδινό, θα έχουμε ένα ζωμό βοδινού, από κότα, ζωμό κότας, από ψάρι, ζωμό ψαριού κ.λπ. Τα κόκαλα είναι πλούσια σε κολλαγόνο, το οποίο διασπάται σε ζελατίνη με τη βοήθεια της θερμότητας. Η ζελατίνη είναι η ουσία που δίνει στο ζωμό μια σχετική πυκνότητα και που τον κάνει να στερεοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα λαχανικά και τα αρωματικά προσθέτουν επιπλέον γεύση καθώς και αρώματα στο ζωμό. Έτσι, λοιπόν, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί στο τέλος της διαδικασίας έχουμε ένα εύγευστο υγρό. Γίνεται εύκολα, αρκεί να έχουμε λίγο χρόνο στη διάθεσή μας.

Υλικά για 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
2 μπούτια κοτόπουλου
1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο στα 4
1 μεσαίο καρότο, κομμένο στα 4
1 φύλλο δάφνης
1 κ.γ. κόκκους μαύρο πιπέρι
1.200 ml νερό
1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση τα υλικά για περίπου 40΄ ή μέχρι να βράσει το κοτόπουλο. Πρέπει να πάρουμε τουλάχιστον 1 λίτρο ζωμό.
Μόλις κρυώσουν εκτός φωτιάς τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα, σουρώνουμε τον ζωμό σε μπολ και τον χρησιμοποιούμε αμέσως στη συνταγή. Εναλλακτικά τον διατηρούμε στο ψυγείο.

Εξυπνο tip
Tο κοτόπουλο μέσα στον ζωμό του διατηρείται έως και 2 μέρες στο ψυγείο (ή ακόμα περισσότερο στην κατάψυξη), για περιπτώσεις που θέλουμε γρήγορα έναν ζωμό και λίγο ψαχνό, για παράδειγμα για μια σάλτσα ή γρήγορη σούπα.

Δείτε επίσης

Πώς να φτιάξεις σπιτικό ζωμό λαχανικών

Πηχτές σούπες: Οδηγίες βήμα-βήμα για κρέμες, βελουτέ, πουρέ και λιεζόν

Φτιάχνουμε νόστιμες και θρεπτικές διαυγείς σούπες