Είναι αναμφισβήτητα η εποχή της κολοκύθας και όσοι αποφεύγετε να την αγοράσετε ολόκληρη γιατί θεωρείτε δύσκολο το κόψιμό της, τότε εμείς λέμε κακώς, γιατί δεν θέλει ιδιαίτερο κόπο, κι αυτό ακριβώς θα σας αποδείξουμε. Το καλό, επίσης, είναι ότι δεν χρειάζεται να έχετε ειδικά εργαλεία, που δεν υπάρχουν σε μια κουζίνα. Ας δούμε, λοιπόν, τι θα χρειαστούμε και ποιος είναι ο τρόπος κοπής, που θα μας λύσει τα χέρια για να την κόψουμε σε ομοιόμορφα κυβάκια. Γιατί καλές οι έτοιμες σε κυβάκια συσκευασίες, αλλά δεν συντηρούνται σε καλή κατάσταση για όσο καιρό διατηρούνται οι ολόκληρες.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφερόμαστε στη μακρόστενη κολοκύθα, αυτή που γνωρίζουμε και ως butternut.

Τι θα χρειαστούμε

Όταν έχουμε να κάνουμε με μεγάλα, σκληρά λαχανικά, όπως μια κολοκύθα butternut, τότε θα πρέπει να έχουμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε οπωσδήποτε το καλύτερο μαχαίρι του σεφ που διαθέτουμε και μάλιστα να είναι καλά ακονισμένο. Και δεν το λέμε τυχαία, καθώς ένα κακό ή όχι καλά ακονισμένο μαχαίρι μπορεί να ξεφύγει και να μας τραυματίσει.

Ακόμη, χρειαζόμαστε έναν αποφλοιωτή λαχανικών, ο οποίος πρέπει να έχει κι αυτός καλή λεπίδα, ώστε να μην μας ταλαιπωρήσει στο ξεφλούδισμα της κολοκύθας.

Πώς θα κόψουμε την κολοκύθα εύκολα και με ασφάλεια

  • Κόβουμε αρχικά τις δύο τις άκρες
    Παίρνουμε ένα μαχαίρι του σεφ και ξεκινάμε να το βυθίζουμε στη μία άκρη της κολοκύθας. Πιέζουμε καλά απομακρύνοντας τα δάχτυλά μας από το μαχαίρι, ώσπου να αφαιρέσουμε τα δύο στρογγυλά άκρα της μακρόστενης κολοκύθας.
  • Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα
    Παίρνουμε έναν αποφλοιωτή λαχανικών με καλή λάμα και ξεφλουδίζουμε αρχικά τον «λαιμό» και στη συνέχεια το υπόλοιπο «σώμα» της κολοκύθας, ώσπου αν μην έχει μείνει ίχνος φλούδας επάνω της.
  • Χωρίζουμε την κολοκύθα σε μέρη
    Αφού ξεφλουδίσουμε την κολοκύθα θα κόψουμε τον λαιμό της, χωρίζοντάς την από το υπόλοιπο σώμα της. Ο λαιμός δεν έχει σπόρια, οπότε μπορούμε στη συνέχεια να την τεμαχίσουμε αρχικά σε στρογγυλές φέτες, τις οποίες έπειτα θα τεμαχίσουμε εύκολα σε κύβους. Όσο για το στρογγυλό σώμα της που έχει σπόρια, αφού το κόψουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουτάλι της σούπας και το τεμαχίζουμε πάλι σε ημικύκλια, τα οποία έπειτα κόβουμε σε κυβάκια ή σε όποιο άλλο σχήμα απαιτεί η συνταγή μας.

Τip:
Καλό είναι πριν ξεκινήσετε το κόψιμο να βάλετε κάτω από το ξύλο κοπής μια χοντρή πετσέτα κουζίνας για να σταθεροποιηθεί και να μην κουνιέται.