Η πατάτα γενικότερα είναι ανθεκτικό λαχανικό και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συχνά όμως οι πατάτες που αγοράζουμε δεν είναι φρέσκιες κι έχουν περάσει από πολλές διαδρομές και πολλά ψυγεία μέχρι να φτάσουν στην κουζίνα μας. Το αποτέλεσμα είναι να χαλάνε πολύ γρήγορα κι ενώ νομίζουμε ότι έχουμε πατάτες, στην πραγματικότητα δεν έχουμε.

Οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων λένε ότι αν οι πατάτες που αγοράσαμε δεν αποθηκευτούν σωστά μπορεί να χαλάσουν μετά από μια ή δύο εβδομάδες το πολύ. Η αλήθεια είναι ότι το ίδιο έχουμε διαπιστώσει κι εμείς.

Οι χαλασμένες πατάτες
Οι χαλασμένες πατάτες έχουν αλλοιώσεις στην εμφάνιση, την υφή και τη μυρωδιά. Συνήθως έχουν πάρει πράσινο χρώμα, έχουν μαλακώσει κι έχουν αρχίσει να βγάζουν χαρακτηριστικούς «κόμπους» ή σε πιο προχωρημένη κατάσταση έχουν αρχίσει να σαπίζουν και να μυρίζουν άσχημα. Δεν είναι κατάλληλες για κατανάλωση και πρέπει να τις πετάξουμε αμέσως (ή να τις βάλουμε στον κάδο κομποστοποίησης).

Η σωστή αποθήκευση
Τα καλά νέα είναι ότι αν αποθηκεύσουμε σωστά τις πατάτες, μπορούμε να τις διατηρήσουμε για περισσότερο από δύο μήνες. Οι παλιές νοικοκυρές που αγόραζαν μεγάλες ποσότητες πατάτας και τις διατηρούσαν σε μέρη δροσερά και σκοτεινά κάτι ήξεραν…

Ο ιδανικός τρόπος αποθήκευσης είναι να κλείσουμε τις πατάτες σε πάνινες ή χάρτινες ή σακούλες του μανάβη και να τις βάλουμε σε ένα ντουλάπι μακριά από εστίες θερμότητας. Όχι, οι πλαστικές σακούλες δεν είναι κατάλληλες, το πλαστικό δεν είναι υλικό που αναπνέει, οι πατάτες θα χαλάσουν.

Το χειρότερο πάντως μέρος για τις πατάτες που μόλις αγοράσαμε είναι το ψυγείο. Η θερμοκρασία του συντηρεί σωστά τα φρέσκα λαχανικά μας, αλλά όχι τις πατάτες που μισούν το φως και την υγρασία του με αποτέλεσμα να πρασινίζουν και να χαλάνε πιο γρήγορα. Κρατάμε, λοιπόν τις πατάτες, μακριά από το ψυγείο.

Τι μπορώ να κάνω με τις μαγειρεμένες πατάτες
Αν έχετε μαγειρέψει πατάτες και θέλετε να τις αποθηκεύσετε για να τις χρησιμοποιήσετε κάποια άλλη στιγμή το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να έχουν κρυώσει πριν τις βάλετε στο τάπερ στο ψυγείο.

Δεν αποθηκεύουμε στο ψυγείο καυτά τρόφιμα επειδή ο παγιδευμένος ατμός μπορεί να δημιουργήσει βακτήρια επικίνδυνα για την υγεία μας. Στο ψυγείο βάζουμε τρόφιμα που έχουν έρθει σε μια φυσιολογική θερμοκρασία δωματίου, αφού έχει περάσει μια ώρα από το μαγείρεμα, αλλά σίγουρα όχι πάνω από δύο ώρες.

Ας δούμε και μερικές αγαπημένες μας συνταγές με πατάτες!

9 εύκολες και λαχταριστές συνταγές με πατάτες που θα λατρέψετε!
Μερικές ιδέες για να μαγειρέψετε τις πατάτες εύκολα, γρήγορα και πιο υγιεινά. Αν αντικαταστήσουμε μερικά υλικά μπορεί μια κλασική συνταή να γίνει πιο ελαφριά.

Τραγανές πατάτες φούρνου με θυμάρι και γραβιέρα
Οι κλασικές πατάτες φούρνου γίνονται λαχταριστές όταν τις γεμίσουμε με γραβιέρα και τις αρωματίσουμε με σκόρδο και θυμάρι. Ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα ψητά κρέατα.

Ψητές πατάτες στον φούρνο με σύγκλινο, αυγό μελάτο και μαϊντανό
Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης ετοιμάζει ολόκληρες ψητές πατάτες φούρνου και της γεμίζει με σύγκλινο Μάνης, γραβιέρα Αργολίδας κι ένα αυγό. Η πατάτα σε μια από τις πιο πιο νόστιμες εκδοχές της.

Δείτε επίσης:
Αρνάκι με πατάτες και σκόρδο

Οι τέλειες τηγανητές πατάτες: 6 πολύτιμες συμβουλές και 1 συνταγή

Πατάτες fondant, η κλασική βουτυρένια συνταγή της Γαλλίας