Το Oktoberfest είναι η πιο διάσημη γιορτή μπίρας στον κόσμο, που ξεκίνησε από το Μόναχο της Βαυαρίας το 1810 και έκτοτε έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο. Εκτός από την παγωμένη μπίρα, την τιμητική τους έχουν και οι παραδοσιακές γερμανικές γεύσεις: από λουκάνικα και πρέτσελ μέχρι σνίτσελ, γκούλας και πατατοσαλάτες.
Η γιορτή συνοδεύεται πάντα από πλούσια τραπέζια με αλμυρά και γλυκά εδέσματα, που κάνουν το Oktoberfest όχι μόνο μια γιορτή της μπίρας αλλά και μια γιορτή γεύσεων. Συγκεντρώσαμε δέκα συνταγές που φέρνουν τη γερμανική κουζίνα στο τραπέζι μας.
10 πιάτα με αφορμή το Oktoberfest
Χωριάτικα λουκάνικα με σάλτσα μουστάρδας
Τα λουκάνικα κρατούν ξεχωριστή θέση στη γερμανική κουζίνα και αποτελούν ιδανικό μεζέ για τη μπίρα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Πρέτσελ (Pretzel)
Λαχταριστά ψωμάκια που φτιάχνονται πολύ γρήγορα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Μοσχαράκι γκούλας
Η διάσημη σπεσιαλιτέ είναι από τις πιο νόστιμες συνταγές για μοσχαράκι και ένα πιάτο ιδανικό για τα κυριακάτικα τραπέζια. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Κλασικό σνίτσελ
Παραδοσιακό πιάτο της γερμανικής κουζίνας που με όποια γαρνιτούρα και να συνδυαστεί είναι πάντα ευπρόσδεκτο στο τραπέζι. Εδώ το σερβίρουμε με νόστιμες πατάτες φούρνου. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Πατατοσαλάτα
Η γερμανική πατατοσαλάτα είναι πιο πικάντικη από αυτή που γνωρίζουμε και αυτό που τη διαφοροποιεί είναι η προσθήκη μπέικον. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Και δύο γλυκιές συνταγές
Black Forest
H διάσημη γερμανική τούρτα έχει καταγωγή από Μέλανα Δρυμό. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Γερμανικές κρέπες
Οι γερμανικές κρέπες είναι λίγο πιο χοντρή ζύμη, καθώς έχουν περισσότερο βούτυρο και αυγά. Δείτε την κλασική συνταγή για κρέπες εδώ.
Άλλες ιδέες
Γερμανικές τηγανητές πατάτες
Οι τηγανητές πατάτες των Γερμανών θέλουν μπέικον και πράσινα κρεμμυδάκια! Δεν είναι τόσο γρήγορη συνταγή, αφού για να πετύχετε το τέλειο crispy αποτέλεσμα, χρειάζεται να βράσετε λίγο τις πατάτες, να τις βάλετε στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή στην κατάψυξη για 30-45 λεπτά.
Τηγανίζετε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν. Σε ξεχωριστό τηγάνι σοτάρετε το μπέικον και τα κρεμμύδια. Ενώνετε στο τέλος όλα τα υλικά. Εννοείτε ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε το μπέικον με άλλα υλικά, για να γίνει πιο ελαφριά η συνταγή.
Rouladen: Χοιρινά ρολάκια με μπέικον
Μια συνταγή που δεν είναι να καταναλώνεται καθημερινώς καθώς περιέχει και χοιρινό αλλά και μπέικον. Σε κάθε περίπτωση είναι ένας πολύ νόστιμος μεζές που ταιριάζει πολύ και με κρασί ενώ μπορεί να σταθεί και σε κυριακάτικο αλλά και γιορτινό τραπέζι.
Τα βασικά υλικά της συνταγής, πέρα από το χοιρινό, είναι μπέικον, μουστάρδα, sour cream, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, πίκλες αγγουριού, βούτυρο, πάστα ντομάτας, δάφνη, ζωμός κοτόπουλου, κόκκινο κρασί, ε.π. ελαιόλαδο.
Τα υλικά ρολάρονται μέσα στο χοιρινό και στη συνέχεια ψήνονται σε ζεστό τηγάνι. Σερβίρονται με κόκκινη σάλτσα. Εμείς συνήθως δεν φτιάχνουμε ατομικά ρολάκια, αλλά ένα μεγάλο οικογενειακό ρολό. Δείτε τη συνταγή για πανσέτα ρολό εδώ.
Μπισκότα μπαχαρικών – Pfeffernusse (Πφέφερνούσε)
Είναι μπισκότα που τρώνε οι Γερμανοί κυρίως τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, στο εξωτερικό ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν να στολίζουν, οπότε τα μπισκότα αυτά ταιριάζουν με το Oktoberfest. Tα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν συνήθως είναι το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το γαρύφαλλο και το πιπέρι.