Από τα χωριά της Μακεδονίας μέχρι τις σύγχρονες γαστροταβέρνες, οι λαχανοντολμάδες δεν βγαίνουν ποτέ εκτός εποχής. Θεωρούνται χειμωνιάτικοι, κυρίως γιατί το λάχανο είναι στην καλύτερή του περίοδο, όμως το πιάτο στέκει κάθε εποχή. Μαλακοί, γεμάτοι γεύση και με εκείνη τη χαρακτηριστική ισορροπία ανάμεσα στο όξινο και το βουτυράτο, οι λαχανοντολμάδες είναι το απόλυτο comfort food της ελληνικής κουζίνας. Παραδοσιακοί ή πιο σύγχρονοι, με ρύζι, κιμά, πλιγούρι ή χόρτα, με αυγολέμονο ή ντομάτα, οι λαχανοντολμάδες κρατούν πάντα αυτή τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο απλό και στο πλούσιο.
Στη λίστα που ακολουθεί συγκεντρώσαμε συνταγές, παραδοσιακές και πιο σύγχρονες, για να τους απολαύσουμε όπως μας αρέσει.
Οι 16 λαχανοντολμάδες που προτείνουν οι σεφ
Λαχανοντολμάδες φούρνου
Γνωρίζουμε πως είναι από εκείνα τα φαγητά που όσο μπελαλίδικα και να είναι, αγαπάμε να τα μαγειρεύουμε σε κάθε ευκαιρία! Αυτή η εκδοχή του φούρνου είναι απαράμιλλης νοστιμιάς φαγητό και οι μοναδικοί που δεν χρειάζονται αυγολέμονο! Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο όπως τους φτιάχνει η Γεωργία Κοφινά
Οι λαχανοντολμάδες είναι ένα φαγητό συγκλονιστικά νόστιμο! Ιδανικό για το κυριακάτικο – και όχι μόνο -τραπέζι σας. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λαχανοντολμάδες με γέμιση από κιμά και λουκάνικο
Με σούπερ γέμιση που εκτός από κιμά, ρύζι και μυρωδικά, περιέχει ακόμη λουκάνικο ψιλοκοκομμένο, κουκουνάρι και σταφίδες. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο με τη συνταγή της Γιώτας Κουφαδάκη
Η Γιώτα Κουφαδάκη, από την πολυβραβευμένη Μπουκαδούρα της Χαλκιδικής, μας δίνει τη συνταγή για το αγαπημένο της πιάτο, με πρωταγωνιστή το λάχανο που είναι τώρα στην εποχή του! Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λαχανοντολμάδες με καστανό ρύζι και καπνιστό χοιρινό
Ο Ανδρέας Λαγός μας δίνει μια ξεχωριστή εκδοχή, που γίνεται με καστανό ρύζι και καπνιστό χοιρινό για ακόμα πιο νόστιμο αποτέλεσμα. Συνοδεύονται ιδανικά με μια αρωματική σος γιαουρτιού. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λαχανοντολμάδες με κρέμα λεμονιού από τον Λάμπρο Βακιάρο
Μπελαλίδικο φαγητό όπως θα έλεγαν οι παλιές αλλά ο Λάμπρος Βακιάρος το κάνει παιχνιδάκι σερβίροντας τους με μια αρωματική κρέμα λεμονιού χάρμα ομορφιά! Και η πάπρικα από πάνω δίνει χρώμα και χάρη! Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λαχανοντολμάδες ατύλιχτοι
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος μας δίνει την πιο εύκολη εκδοχή τους, αφού δεν χρειάζονται τύλιγμα. Οπτικά θυμίζουν γιουβαρλάκια. Στη γεύση, όμως, θα είναι σαν να τρώτε τους κλασικούς. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λαχανοντολμάδες με τρία είδη κιμά από τον Σωτήρη Ευαγγέλου
Πεντανόστιμοι με τρεις διαφορετικούς κιμάδες και φίνα κρέμα αβγολέμονο, που ταιριάζουν πολύ και στο γιορτινό τραπέζι, από τον Σωτήρη Ευαγγέλου. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λαχανοντολμάδες με ξινόχοντρο από τον Ηλία Μαμαλάκη
Έχετε δοκιμάσει ποτέ να αντικαταστήσετε το ρύζι με ξινόχοντρο τραχανά; Ο Ηλίας Μαμαλάκης μάς λέει πως αυτή η αλλαγή δίνει ένα πιάτο και ακόμη πιο περιποιημένη εκδοχή. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λάχανο γεμιστό με κιμά και γραβιέρα πικάντικη
Εδώ, η Ντίνα Νικολάου μας έχει μία διαφορετική και πραγματικά εντυπωσιακή εκδοχή τους. Θέλει λίγη προσοχή στο μοντάρισμα, ώστε να πετύχετε το σχήμα, το αποτέλεσμα όμως θα σας δικαιώσει. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Γιαπράκια Θεσσαλονίκης
Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου μας θυμίζει πως στα βόρεια συστήνονται ως σαλονικιώτικα γιαπράκια και μας προτείνει μία από τις πιο αρωματικές εκδοχές τους. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λαχανοντολμάδες Θεσσαλονίκης με ντομάτα
Αυτή η εκδοχή με ντομάτα αντί για αυγολέμονο μας φέρνει άρωμα Θεσσαλονίκης. Μία λαχταριστή συνταγή, που μένει αξέχαστη. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λαχανοντολμάδες με τραχανά, μάραθο και λεμονάτη σάλτσα
Το τι γεύση δίνει ο τραχανάς σε αυτή τη συνταγή δεν λέγεται. Και η αρωματική σάλτσα από πάνω είναι μεγαλείο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λαχανοντολμάδες με διάφορα χόρτα ή αλλιώς νηστίσιμοι
Μία διαφορετική, εναλλακτική συνταγή, που θα απολαύσουν ιδιαίτερα όσοι αποφεύγουν να καταναλώνουν κρέας. Μπορούμε να τους πούμε και νηστίσιμους. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λαχανοντολμάδες με μοσχαρίσιο κιμά και ντομάτα
Αυτή η εκδοχή που μας προτείνει η Εύα Μονοχάρη για πολλούς από εμάς είναι το απόλυτο μαμαδίστικο φαγητό με απίστευτη νοστιμιά. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Λαχανοντολμάδες αλεξανδρινοί
Στην Αλεξάνδρεια φτιάχνονται με ντομάτα, πολλά μυρωδικά και αρκετό βούτυρο, όπως ακριβώς γίνεται και στα περισσότερα αλεξανδρινά φαγητά, με κύμινο και σκόρδο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Διαβάστε επίσης
Η επιστήμη πίσω από τους τέλειους λαχανοντολμάδες