Το ελληνικό Πάσχα μοσχοβολάει, μεταξύ άλλων, και λεμόνι! Μην πετάξετε τις λεμονόκουπές σας, ξύστε τα λεμόνια πριν πάρετε τον χυμό τους και φτιάξτε ένα μυρωδάτο, γρήγορο και εύκολο λιμοντσέλο για τα γιορτινά σας κεράσματα!
Υλικά
ξύσμα από 5 μεγάλα ακέρωτα λεμόνια
2-3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
400 γρ. κρυσταλλική λευκή ζάχαρη
750 γρ. νερό
500 γρ. καθαρό αλκοόλ ποτοποιίας, βότκα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
Διαδικασία
Στο μπλέντερ βάζουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα του λεμονιού και αλέθουμε για 1’-2’ ώστε να βγουν όλα τα έλαια και να πάρει η ζάχαρη σχεδόν κίτρινο χρώμα. Αφήνουμε τη ζάχαρη στην άκρη για 1 ώρα ή και περισσότερο.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό του λεμονιού, τοποθετούμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά και βράζουμε σε σιρόπι. Μόλις κρυώσει το σιρόπι, προσθέτουμε το αλκοόλ, ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε καθαρή γυάλα ή αντίστοιχο σκεύος.
Θα χρειαστεί να αφήσουμε το λιμοντσέλο για 1 ολόκληρη μέρα. Κατόπιν το περνάμε από σίτα, μεταφέρουμε σε καθαρό μπουκάλι ή κανάτα και σερβίρουμε.
Tips
– Αυτή είναι μια εύκολη και γρήγορη μέθοδος για να φτιάξουμε ένα πολύ καλό λιμοντσέλο, η ένταση των αρωμάτων και το χρώμα μπορεί να διαφέρει ανάλογα τα λεμόνια.
– Από τα λεμόνια παίρνουμε μόνο το ξύσμα, χωρίς το λευκό μέρος της σάρκας.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη