Τα τελευταία χρόνια οι νέες τεχνολογίες μας έχουν δώσει πολλά χρήσιμα εργαλεία και τις εναλλακτικές τους, προκειμένου η ζωή μας στην κουζίνα να γίνει πιο εύκολη, είτε μαγειρεύουμε επαγγελματικά είτε φουρνίζουμε μπισκότα και γλυκά για το οικογενειακό τραπέζι. Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (ή λαδόκολλα) είναι ίσως το πιο δημοφιλές προϊόν που δεν λείπει από καμία κουζίνα και έχει γίνει εντελώς απαραίτητο, γιατί έχει πολλές χρήσεις και είναι φθηνό.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι επιφάνειες ψησίματος από σιλικόνη, οι οποίες κερδίζουν έδαφος όλο και περισσότερο. Όσοι τις προτιμούν, υποστηρίζουν ότι είναι πιο οικολογική λύση, καθώς μπορούμε να τις πλύνουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε ξανά και ξανά, αντίθετα με τη λαδόκολλα που συνήθως την πετάμε μετά από μία χρήση.

Όμως ποια επιφάνεια είναι καλύτερη για ψήνουμε φαγητό ή γλυκό; Ας εξετάσουμε και τις δύο:

Λαδόκολλα

Το αντικολλητικό χαρτί αποτελείται από κυτταρίνη που έχει μια εξαιρετικά λεπτή επίστρωση σιλικόνης, η οποία του δίνει την αντικολλητική ιδιότητα. Είναι πολύ οικονομικό και πωλείται σε ρολό αλλά και σε έτοιμα κομμένα φύλλα.

Προτερήματα:

 • Είναι πολύ οικονομικό και το βρίσκουμε παντού, ακόμα και στα μίνι μάρκετ της γειτονίας μας.
 • Επιτρέπει στα τρόφιμα να ψηθούν και να πάρουν χρώμα ομοιόμορφα.
 • Μπορούμε να το κόψουμε σε όποιο μέγεθος θέλουμε προσαρμόζοντάς το στο σχήμα του σκεύους μας.
 • Χρησιμοποιείται ακόμα και για να σκεπάσουμε φαγητό, να τυλίξουμε τορτίγες και σπιτικά σουβλάκια, να ψήσουμε στην τοστιέρα για να μην λερώνουμε, να διατηρήσουμε το τυρί στο ψυγείο, να τυλίξουμε κρέας που θέλουμε να σιγοψήσουμε στο φούρνο, να φτιάξουμε ένα πρόχειρο καπάκι για ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα, να καταψύξουμε μπιφτέκια που δεν θέλουμε να κολλήσουν μεταξύ τους, να απλώσουμε τη ζύμη μας, να φτιάξουμε διάφορα σχέδια τα γλυκά μας και πολλές άλλες χρήσεις.
 • Έχει χρήση ακόμα και εκτός κουζίνας, καθώς μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί σαν χαρτί ιχνογραφίας και να δώσει λύση σε μια δύσκολη στιγμή όπου πρέπει τα παιδιά να απασχοληθούν ενώ εμείς μαγειρεύουμε.

Μειονέκτημα:

 • Δεν είναι επαναχρησιμοποιήσιμο. Όμως, αν κατά το ψήσιμο δεν έχει υποστεί φθορά, μπορούμε να του δώσουμε άλλη μια ευκαιρία.

Επιφάνειες σιλικόνης

Είναι κατασκευασμένες από σιλικόνη και ίνες γυαλιού (fiber glass) κατάλληλες για τρόφιμα, γεγονός που τις καθιστά επαναχρησιμοποιήσιμες και πολύ εύκαμπτες. Αντίθετα με τη λαδόκολλα οι επιφάνειες σιλικόνης διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και σχήματα για να ταιριάζουν σε σκεύη διαφορετικών μεγεθών. Είναι αρκετά πιο ακριβά, ειδικά αν θέλουμε να επενδύσουμε σε καλής ποιότητας, πιστοποιημένο υλικό.

Πλεονεκτήματα:

 • Μπορούν να πλυθούν και να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές.
 • Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να πλάσουμε κουλουράκια ή να απλώσουμε μια ζύμη χωρίς να λερώσουμε τον πάγκο της κουζίνας.

Μειονεκτήματα:

 • Είναι ακριβές και δεν μπορούμε να τις βρούμε οπουδήποτε.
 • Βγαίνουν σε συγκεκριμένες διαστάσεις, οπότε θα χρειαστούμε περισσότερες από μία για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
 • Δεν αφήνουν το φαγητό ή το γλυκό να ροδίσει, επομένως δεν θα έχουμε τραγανό και χρυσαφένιο αποτέλεσμα.

Παρατηρώντας τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα κάθε υλικού, διαπιστώνουμε ότι η λαδόκολλα έχει περισσότερα προτερήματα και πολλές διαφορετικές χρήσεις, αντίθετα με την επιφάνεια σιλικόνης όπου υπερέχουν τα μειονεκτήματα. Έτσι, καταλήγουμε ότι η λαδόκολλα δικαίως είναι στην κορυφή των προτιμήσεων.