Το αντικολλητικό χαρτί, το χαρτί ψησίματος ή η λαδόκολλα, που λένε οι πιο παλιοί, είναι κάτι που βλέπουμε να χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Κι ενώ παλαιότερα το βρίσκαμε σε εξειδικευμένα καταστήματα και στους φούρνους, τώρα ολόκληρα ρολά και έτοιμα κομμένα φύλλα βρίσκουμε στα ράφια του σουπερμάρκετ.

Κι έστω ότι έχετε ξεμείνει, επειδή ξεχάσατε να αγοράσετε αντικολλητικό χαρτί στην τελευταία σας επίσκεψη σε κάποιο σουπερμάρκετ, τι μπορείτε να κάνετε; Πάντα υπάρχουν λύσεις.

Αν ρωτήσετε τη μητέρα ή τη γιαγιά σας
Θα σας πουν ότι εκείνες χρησιμοποιούσαν λαδόκολλα μόνο όταν ήταν να φτιάξουν κάποια ειδική συνταγή «σε λαδόκολλα», όπως για παράδειγμα το κλέφτικο ή κάποιο ψάρι ψητό, ή όταν έπαιρναν λαμαρίνες από το φούρνο της γειτονιάς για να ψήσουν μεγάλες ποσότητες από κουραμπιέδες, μελομακάρονα ή πασχαλινά κουλούρια.

Για όλες τις υπόλοιπες παρασκευές χρησιμοποιούσαν λάδι ή βούτυρο. Πώς; Απλώς άπλωναν τη λιπαρή ουσία με ένα πινέλο στο σκεύος που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν. Απλό; Απλούστατο!

Για τις ζύμες και τα γλυκά, όπως τα κέικ, δεν χρειαζόταν αντικολλητικό χαρτί.  Το σεμιζαρίσμα ήταν αρκετό. Πρόκειται για μια παλιά τεχνική, με υλικά που πάντα βρίσκουμε σε μια κουζίνα.

Για να μην κολλήσει το γλυκό μας στη φόρμα ή στο ταψί που το ψήνουμε, βάζουμε λίγο βούτυρο και αλεύρι. Απλώνουμε στο σκεύος λίγο βούτυρο με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε με αλεύρι ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Αναποδογυρίζουμε και χτυπάμε απαλά για να τιναχτεί το περίσσιο αλεύρι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ένα προστατευτικό στρώμα και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στη ζύμη μας. Δεν πρόκειται να κολλήσει.

Για τις αλμυρές παρασκευές
Αν θέλετε να ψήσετε κρέας ή λαχανικά στο φούρνο και δεν έχετε χαρτί ψησίματος, εκτός από το να αλείψετε με ένα πινέλο και λάδι το ταψί, υπάρχει μια άλλη λύση που θα δώσει έξτρα νοστιμιά στο πιάτο σας.

Θα πλύνετε και θα στεγνώσετε καλά μεγάλα φύλλα λαχανικών στο ταψί, μαρούλια, λάχανα, iceberg ή πράσινη σαλάτα ή ακόμη και διάφορα χόρτα. Θα τα απλώσετε στο ταψί, θα τα λαδώσετε ελαφρά, περισσότερο για να δώσετε γεύση, και θα τοποθετήσετε πάνω τους το κρέας ή τα λαχανικά που θέλετε να ψήσετε. Δεν πρόκειται να κολλήσουν και θα απορροφήσουν τα αρώματα και τη γεύση των φύλλων.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά χρησιμοποιούμε, επίσης, φύλλα μπανάνας για τα διάφορα ψησίματα στο φούρνο –αλλά με δεδομένο ότι τα βρίσκουμε σε εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων, είναι πιο εύκολο να βρείτε αντικολλητικό χαρτί από φύλλο μπανάνας. Αλλά είναι κι αυτή μια πρόταση.

Η μικρή επένδυση
Αν είστε τύπος οργανωτικός και σκέφτεστε πιο μακροπρόθεσμα, ίσως είναι μια καλή ιδέα να επενδύσετε σε ειδικές επιφάνειες ψησίματος από σιλικόνη. Κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια, χρώματα και μεγέθη. Θα τις αγοράσετε μία φορά και θα τις χρησιμοποιήσετε πολλές περισσότερες. Θα ετοιμάζετε τις νοστιμιές σας, θα πλένετε τις επιφάνειες, θα τις αφήνετε να στεγνώνουν καλά και θα είναι έτοιμες να τις ξαναχρησιμοποιήσετε. Δεν θα ξανασκεφτείτε ότι δεν έχετε αντικολλητικό χαρτί στο ντουλάπι.

Η μεγαλύτερη επένδυση
Η πιο μεγάλη επένδυση που μπορείτε, βέβαια, να κάνετε είναι τα αντικολλητικά σκεύη με την ειδική επίστρωση. Σε αυτά δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτε, ούτε λάδι ούτε βούτυρο ούτε να έχετε πρόχειρα τα φύλλα από αντικολλητικό χαρτί. Δεν είναι φανταστικό; Ναι, με την προϋπόθεση να τα φροντίζετε πάρα πολύ: ειδικές σπάτουλες, σιλικόνης, πλαστικές ή ξύλινες, ειδικό πλύσιμο και να θυμάστε ότι απαγορεύεται αυστηρώς η χρήση αιχμηρών αντικειμένων. Τα σκεύη αυτά είναι σχετικά ακριβά, χρειάζονται μεγάλη προσοχή στην χρήση και στο καθάρισμα και δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό περιθώριο ζωής, θα χρειαστεί κάποια στιγμή να τα αντικαταστήσετε.

Η επιλογή είναι δική σας.

Δείτε επίσης:
Αλουμινόχαρτο: Φίλος ή εχθρός στην κουζίνα;

Ψητό κουνουπίδι με ρόδι και σάλτσα ταχίνι

Βarbacoa: ο γαστρονομικός φούρνος των Μεξικανών