Εάν επιλέγαμε ένα υλικό που δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα μας, αυτό είναι το σκόρδο . Το προσθέτουμε σε σάλτσες ζυμαρικών και σε τηγανητά, σε σος αλλά και σχεδόν σε όλες τις παρασκευές μας. Έχετε σκεφτεί ποτέ ωστόσο να το μετατρέψετε σε σπρέι καθαρισμού επιφανειών;

Προτού σας αποκαλύψουμε το πώς μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη, ας μιλήσουμε πρώτα για τις ιδιότητες του σκόρδου στο θέμα του καθαρισμού και της αποστείρωσης. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το φρέσκο σκόρδο, το οποίο περιέχει την αλισίνη, μπορεί να σκοτώσει βακτήρια και μύκητες. Ακόμη κι όταν διαλύεται σε κάποιο υγρό, το σκόρδο συνεχίζει να είναι ισχυρό. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σκληρά χημικά για να απομακρύνετε τα βακτήρια από τις επιφάνειες σας, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα το δικό σας αντιβακτηριδιακό σπρέι για όλες τις χρήσεις με φρέσκες σκελίδες σκόρδου.

Τι θα χρειαστείτε:

  • Ένα άδειο μπουκάλι σπρέι
  • Λευκό ξίδι
  • 5-6 σκελίδες φρέσκου σκόρδου
  • Ένα αιθέριο έλαιο

Οδηγίες:
Γεμίστε το μπουκάλι σχεδόν ως επάνω με λευκό ξίδι. Το λευκό ξίδι είναι ένα καλό καθαριστικό το οποίο σκοτώνει ορισμένα παθογόνα, όπως η σαλμονέλα, το E-coli και η λιστέρια.
Στη συνέχεια, αφού ψιλοκόψετε πέντε σκελίδες σκόρδου (ή περισσότερες αν είναι μικρές), προσθέστε τις στο ξίδι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια πρέσα σκόρδου, αν έχετε.  Αφήστε το μίγμα να μείνει για όλη τη νύχτα.
Αν έχετε ένα αγαπημένο αιθέριο έλαιο, μπορείτε να το προσθέσετε στο μίγμα για να βελτιώσετε την οσμή του σκόρδου. Μερικές πολύ καλές επιλογές είναι το λεμόνι, η λεβάντα και το πορτοκάλι. Προσθέστε τις σταγόνες του έλαιου περίπου 8 ώρες αφού έχετε φτιάξει το μίγμα ξιδιού – σκόρδου.
Ανακατέψτε και το σπρέι σας είναι έτοιμο!

Και τώρα έχει έρθει η ώρα να ψεκάσετε με αυτό όποια επιφάνεια της κουζίνας σας χρειάζεται καθάρισμα.