Όλοι έχουμε μια επιφάνεια κοπής που μας διευκολύνει γιατί δεν γλιστράει, έχει μέγεθος ιδανικό για τις ανάγκες μας και καθαρίζεται εύκολα. Ωστόσο, κάποια στιγμή πρέπει να αντικατασταθεί και το ερώτημα είναι πότε πρέπει να πάρουμε καινούρια.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι σανίδες κοπής πρέπει να αλλαχτούν όταν είναι πολύ φθαρμένες ή έχουν βαθιά κοψίματα που καθαρίζονται δύσκολα, καθώς είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν βακτήρια και μούχλα.
Χρώματα
Για λόγους υγιεινής, καλό είναι να έχουμε στην κουζίνα μας ξεχωριστές επιφάνειες κοπής για διαφορετικά τρόφιμα, όπως μία για ωμό κρέας, μια άλλη για πουλερικά κ.λπ. ώστε να μην εξαπλωθούν βακτήρια από ωμό κρέας ή πουλερικά σε κάποια τρόφιμο που δεν χρειάζεται να μαγειρευτεί. Γι’ αυτόν το λόγο στην αγορά βρίσκουμε σετ από επιφάνειες κοπής με διαφορετικά χρώματα για να μπορούμε να τις ξεχωρίζουμε και να χρησιμοποιούμε κάθε φορά τη σωστή. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος να τις ξεχωρίζουμε.
Αποφασίζουμε πιο χρώμα θέλουμε για κάθε τρόφιμο και το ακολουθούμε κάθε φορά. Συνήθως, χρησιμοποιούμε πράσινη σανίδα για φρούτα και λαχανικά, μπλε για ωμά ψάρια, κόκκινη για ωμό κρέας, λευκή για γαλακτοκομικά, καφέ για πουλερικά καθώς έτσι το κάθε χρώμα παραπέμπει στο είδος που δουλεύουμε και δεν μπερδεύουμε τις σανίδες, όμως η χρωματική παλέτα δεν είναι δεσμευτική.
Καθαρισμός
Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε μια πλαστική επιφάνεια πρέπει μετά να την πλύνουμε με ζεστό νερό και σαπούνι. Ξεπλένουμε μέχρι να τρέξει καθαρό νερό και στη συνέχεια την αφήνουμε να στεγνώσει. Το καλό με το συγκεκριμένο υλικό είναι ότι μπορεί πολύ εύκολα να πλυθεί και στο πλυντήριο πιάτων χωρίς να καταστραφεί και στεγνώνει αμέσως.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρ’ όλο που το σωστό πλύσιμο παρατείνει τη διάρκεια ζωής των πλαστικών σανίδων κοπής, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και να τις κρατάμε περισσότερο από όσο πρέπει.