Το ξύλο κοπής είναι ένα από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται αρκετά τακτικά στην κουζίνα μας. Το χρησιμοποιούμε για να ψιλοκόψουμε τα λαχανικά, τα φρούτα, το κρέας και το ψάρι. Ως εκ τούτου, ο προσεκτικός καθαρισμός του είναι υψίστης σημασίας. Ειδικά αν κόβετε πάνω σε αυτό ωμό κρέας ή ψάρι, τότε πάνω στο ξύλο κοπής ενδέχεται να αναπτυχθούν αρκετά βακτήρια. Ένας αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού είναι να το πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι, όμως δεν πρέπει να αμελείτε και την αποστείρωσή του, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Καλό είναι να γίνεται αποστείρωση κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε για να κόψετε το κρέας, τα πουλερικά ή το ψάρι, με τη διαδικασία να γίνεται πολύ εύκολα με υλικά που ήδη έχετε στην κουζίνα σας.

Ας δούμε ποια είναι αυτά τα υλικά:

Το ξίδι
Το ξίδι είναι από τα καλύτερα υλικά ώστε να καθαριστεί αποτελεσματικά η επιφάνεια του ξύλου κοπής, καθώς περιέχει οξέα που αποστειρώνουν πλήρως την ξύλινη επιφάνεια ώστε να απομακρύνουν βακτήρια που σχετίζονται με το ωμό φαγητό. Αφού την καθαρίσετε με ζεστό νερό και σαπούνι, τότε προσθέστε μία μικρή ποσότητα σε μία στεγνή πετσέτα και καθαρίστε απαλά την επιφάνεια. Εκτός από την αποστείρωση, το ξύδι θα εξαφανίσει και τις οσμές που δημιουργούνται.

Η μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα είναι επίσης μία πολύ καλή λύση. Αρκεί να βάλετε μία μικρή ποσότητα σε μία πεσέτα και να τρίψετε την επιφάνεια του ξύλου και μετά να ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Η μαγειρική σόδα είναι ένα προϊόν που δεν περιέχει χημικά και είναι πολύ αποτελεσματικό στο να αφαιρεί τα λίπη.

Το λεμόνι
Αν το ξύλο κοπής σας έχει έντονες οσμές από κρεμμύδια, σκόρδο ή ωμό κρέας, τότε μπορείτε να το τρίψετε με μία φέτα λεμόνι. Στη συνέχεια, στεγνώστε ταμποναριστά με μία πετσέτα και είναι έτοιμο ώστε να το τοποθετήσετε πίσω στο ντουλάπι του. Το λεμόνι δεν είναι ψηλά στη λίστα για μία αποτελεσματική αποστείρωση, όμως είναι πολύ δραστικό όσον αφορά τις ανεπιθύμητες οσμές.

Το αλάτι
Μετά τον καθαρισμό με νερό και σαπούνι, μπορείτε να βάλετε αλάτι σε μία στεγνή πετσέτα και να καθαρίσετε την επιφάνεια. Είναι μία πολύ καλή λύση ώστε να αφαιρέσετε τους λεκέδες ή τις δυσχρωμίες που δημιουργούνται από τη μακροχρόνια χρήση. Μάλιστα, μπορείτε να κάνετε ένα μείγμα από ξύδι, αλάτι και λεμόνι για να είστε απολύτως σίγουροι πως η επιφάνεια είναι πλήρως αποστειρωμένη.