Για να μη στέκεστε πάνω από φωτιές και λάδια που πετάνε, ο Σωτήρης Ευαγγέλου μεταφέρει τα πιο αγαπημένα μας καλοκαιρινά τηγανητά σε ταψί και τα ψήνει στον φούρνου, εξίσου αν όχι πιο νόστιμα.

1. Ψητές πιπεριές κέρατο
30 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ

1 κιλό πιπεριές κέρατο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
50 ml ξίδι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Τοποθετούμε τις πιπεριές πάνω σε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Τις λαδώνουμε, τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20΄. Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μαλακώσουν.

Κατόπιν τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τα σπόρια τους. Τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τις περιχύνουμε με το λαδόξιδο, το σκόρδο και αλατοπίπερο.
Τις σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύες από το ψυγείο.

Γαύρος με ντομάτα στον φούρνο
45 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 κιλό γαύρο
120 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 δαφνόφυλλο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
2 ντομάτες αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
5-6 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
ανθό αλατιού
κόκκους μαύρου πιπεριού
1 πρέζα ρίγανη

Βγάζουμε το κεφάλι και τα εντόσθια από τα ψάρια, τα πλένουμε καλά σε τρεχούμενο κρύο νερό και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι για 10΄ για να στραγγίξουν καλά.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε μια σύβραση βάζοντας το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη να αχνιστούν και να μαλακώσουν.

Κατόπιν, σβήνουμε με το κρασί και μετά από 2΄-3΄ προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον μαϊντανό καιτραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Απλώνουμε τη μισή σύβραση στο ταψί, αραδιάζουμε ομοιόμορφα τον γαύρο από πάνω και συμπληρώνουμε με την υπόλοιπη σύβραση από πάνω.
Τοποθετούμε το ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για περίπου 10΄. Για το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με λίγη ξερή ρίγανη.

Κεφτεδάκια στον φούρνο
30 ΛΕΠΤΑ + 2 ΩΡΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗ • ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

5 φέτες ξερό ψωμί
600 γρ. χοιρινό κιμά
400 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4-5 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένο
100 ml ε.π. ελαιόλαδο
20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
λίγη ξερή ρίγανη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ανθό αλατιού

Μουσκεύουμε το ψωμί και το στύβουμε καλά. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μπασίνα και τα ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1-2 ώρες και κατόπιν το πλάθουμε σε μικρά κεφτεδάκια, τα οποία τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα και ψήνουμε τα κεφτεδάκια για περίπου 20΄. Σερβίρονται ζεστά ή και κρύα.

Μελιτζάνες στον φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδι & φέτα
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 40΄ • ΜΕΤΡΙΑ ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

4 μελιτζάνες
150 ml ε.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
30 γρ. ντοματοπελτέ
4 ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
λίγο κύμινο
100 γρ. φέτα, σε κύβους
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και τις χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε ρόμβους. Τις βάζουμε σε αλατόνερο για 40΄ για να ξεπικρίσουν. Κατόπιν τις στραγγίζουμε καλά, τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στον αέρα για 15΄-20΄.

Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε μια σύβραση με το άλλο μισό ελαιόλαδο στο οποίο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε. Μετά από λίγο προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, μισό ποτήρι νερό, τον μαϊντανό, λίγο κύμινο και αλατοπιπερώνουμε.

Βράζουμε για 10΄ να μελώσουν. Τοποθετούμε τη σύβραση πάνω από τις μελιτζάνες, προσθέτουμε από πάνω τη φέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 20΄-25΄.

Σαρδέλες στον φούρνο
30 ΛΕΠΤΑ • ΕΥΚΟΛΟ • ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 κιλό σαρδέλες
120 ml ε.π. ελαιόλαδο
100 ml λευκό ξηρό κρασί
2 λεμόνια, τον χυμό τους
1 πρέζα ανθό αλατιού
1 πρέζα πιπέρι μαύρο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι ρίγανη ξερή
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Καθαρίζουμε τις σαρδέλες, τις πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό και τις αφήνουμε για 10΄ σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν. Κατόπιν τις τοποθετούμε σε ταψί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, το λεμόνι, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο.

Τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC στον αέρα και τις ψήνουμε για περίπου 10΄. Τις βγάζουμε, τις τοποθετούμε όμορφα σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Styling: Τζαννής Σιφναίος- Food Styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Δείτε επίσης:
«Βαρκούλες αγγουριού»: Ένα πανεύκολο καλοκαιρινό σνακ

Δροσιστικά γλυκά του καλοκαιριού

Πιάτα θρεπτικά και light