Εσείς αποθηκεύετε σωστά τα εμφιαλωμένα κρασιά;  Αν έχετε στο σπίτι πολλά μπουκάλια και δεν έχετε κάποιον ειδικό χώρο, εντός ή εκτός κουζίνας να τα φυλάσσετε, τότε υπάρχει η πιθανότητα να καταλήξουν στο χειρότερο σημείο, δηλαδή στον πάγκο της κουζίνας.

Γιατί αυτό το σημείο δεν είναι κατάλληλο; Για πολλούς λόγους: ένας από αυτούς είναι ότι έχει πολύ φως στον χώρο και ένας δεύτερος ότι οι θερμοκρασίες εκεί μεταβάλλονται διαρκώς, εξαιτίας της ζέστης από τον φούρνο ή τα μάτια της κουζίνας. Παρόλα αυτά πολλές εταιρείες κυκλοφορούν στην αγορά μικρές προθήκες για μπουκάλια που προορίζονται για την κουζίνα μας. Κακώς. Οι εχθροί ενός καλού κρασιού είναι το φως, η υψηλή θερμοκρασία και οι μεταβολές στη θερμοκρασία, που όλα αυτά ισχύουν για την κουζίνα μας ως χώρο.

Γιατί είναι κακό να συντηρούμε τα κρασιά μας στον πάγκο της κουζίνας

Η θερμοκρασία προκαλεί ένα σωρό προβλήματα στο κρασί. Κρασιά σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 24 με 27ºC δεν θα έχουν την καλύτερη γεύση. Τώρα πόσος καιρός απαιτείται για να αλλοιωθεί η γεύση του εξαρτάται από το είδος του κρασιού. Θερμοκρασίες άνω των 27ºC δεν είναι καθόλου ιδανικές για τη συντήρησή του, οπότε αν ξεχάσετε τα κρασιά στον πάγκο ενώ μαγειρεύετε για κάποιο τραπέζι, υπάρχει πιθανότητα να μην μπορείτε καν να τα σερβίρετε, ειδικά αν ετοιμάζετε πολλά πράγματα και έχουν ανέβει για τα καλά οι θερμοκρασίες στην κουζίνα σας.

Πού να τα αποθηκεύουμε τελικά;

Μπορεί να μην έχουμε όλοι ένα κελάρι, που είναι το ιδανικό μέρος για να αποθηκεύσουμε τα κρασιά μας, ωστόσο όποιος χώρος είναι μακριά από φως και υψηλές θερμοκρασίες, τότε είναι κατάλληλος. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι μια ντουλάπα, ένα υπόγειο ή ένα κουτί, όχι στην κουζίνα αλλά σε άλλο μέρος του σπιτιού, όπως το σαλόνι ή ακόμα και το υπνοδωμάτιό μας, αν υπάρχει αρκετός χώρος.

Το βασικό που θα πρέπει να έχουμε επίσης υπόψη είναι ότι δεν πρέπει να φυλάμε διαρκώς τα κρασιά που αγοράζουμε ή μας κάνουν δώρο για μια εξαιρετική περίσταση. Καλό είναι να τα καταναλώνουμε πριν προλάβουν να χαλάσουν ή να οξειδωθούν.