Το ριζότο είναι μια από τις πιο αγαπημένες ιταλικές συνταγές που αγκαλιάζουν τις γεύσεις και τα αρώματα της Μεσογείου. Η παρασκευή του είναι απλή αλλά χρειάζεται προσοχή και υπομονή. Έτσι, πολλοί από εμάς δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε την ιδανική κρεμώδη υφή του και συχνά απογοητευόμαστε με το αποτέλεσμα. Ποια είναι όμως τα 3 πιο συχνά προβλήματα που συναντάμε και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε;

Ας δούμε παρακάτω τα 3 πιο συχνά λάθη και μερικές απλές αλλά βασικές λύσεις για να τα αποφύγουμε:

Υπερβολικά υγρό ή υπερβολικά στεγνό

Το ιδανικό ριζότο είναι κρεμώδες αλλά όχι υδαρό ή στεγνό. Άρα σίγουρα δεν θα πρέπει να μοιάζει με σούπα ή πιλάφι. Το ριζότο μας θα έχει τη σωστή υφή, όταν θα συγκρατεί μεν υγρασία αλλά χωρίς να παραμένουν υγρά στο πιάτο. Πώς θα το πετύχουμε αυτό;

Η λύση: Η προσθήκη του ζωμού χρειάζεται να γίνει σταδιακά και με μικρές δόσεις στο κουτάλι μας, ενώ η όλη διαδικασία θα πρέπει να γίνεται σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Θυμόμαστε τέλος να ανακατεύουμε συνεχώς και με σταθερό ρυθμό κάθε φορά που προσθέτουμε μια καινούρια κουταλιά. Έχουμε στο νου μας πως είναι ευκολότερο να προσθέσουμε παρά να αφαιρέσουμε επιπλέον ποσότητα ζωμού.

Σκληρό ρύζι

Μήπως το ρύζι μας μετά το μαγείρεμα είναι περισσότερο σκληρό απ΄ όσο χρειάζεται; Ένα σωστό al dente ριζότο είναι σίγουρα ένα από τα βασικά στοιχεία για μια επιτυχημένη συνταγή.

Η λύση: Χρησιμοποιούμε φαρδιά κατσαρόλα με χαμηλά τοιχώματα με βαρύ πάτο, ώστε όλοι οι κόκκοι του ρυζιού να έχουν επαφή με τον πάτο της. Ακόμη στο σοτάρισμα δεν υπερβαίνουμε τα 3 λεπτά και όσον αφορά στο μαγείρεμα, εκεί θα πρέπει να έχουμε υπομονή: ένα σωστό ριζότο χρειάζεται μέχρι και 30 λεπτά μαγειρέματος.

Υπερβολικό Μαγείρεμα

Ένα πολύ χυλωμένο και κολλώδες ριζότο σίγουρα δεν είναι το αποτέλεσμα που θέλουμε. Πώς θα το αποφύγουμε;

Η λύση: Παρακολουθούμε τον χρόνο μαγειρέματος και σταματάμε το μαγείρεμα όταν το ριζότο είναι ακόμα λίγο σκληρό στο κέντρο. Θυμόμαστε ακόμη να συνεχίσουμε το ανακάτεμα ακόμα και αφού έχουμε κλείσει τη φωτιά, καθώς η θερμότητα που παραμένει θα ολοκληρώσει τη διαδικασία μαγειρέματος.

Την επόμενη φορά που θα μπείτε λοιπόν στην κουζίνα, δεν θα έχετε πλέον καμία δικαιολογία για να μην πετύχετε το τέλειο κρεμώδες ριζότο. Ακόμη, εάν χρειάζεστε έναν πλήρη οδηγό για το πώς θα φτιάξετε βήμα βήμα το ριζότο ή επιπλέον μυστικά και tips, μπορείτε να διαβάσετε τις συμβουλές μας για το ιδανικό ριζότο καθώς και την αναλυτική συνταγή.