Το χούμους είναι πολύ νόστιμο αλλά και θρεπτικό και μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Συνοδεύει τα σνακ και τα σάντουιτς μας ενώ είναι και τέλειο ως ντιπ δίπλα στο ποτό μας για μια χαλαρή βραδιά με φίλους.

Μπορείτε να βρείτε έτοιμο χούμους παντού αλλά είναι καλύτερο να το φτιάξετε μόνοι σας. Η συνταγή δεν είναι καθόλου δύσκολη. Απλώς είναι λίγο χρονοβόρα καθώς θα χρειαστεί να μουλιάσετε και να βράσετε τα ρεβίθια. Για εξοικονόμηση ενέργειας μπορείτε να βράσετε μια μεγαλύτερη ποσότητα από τα όσπρια και να χρησιμοποιήσετε ένα μέρος της για να ετοιμάσετε το χούμους.

Σας έχουμε συγκεντρώσει όλες τις συμβουλές για να ετοιμάσετε σπιτικό χούμους. Ωστόσο, επειδή δεν έχει συντηρητικά, όπως τα συσκευασμένα, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς είναι ο κατάλληλος τρόπος να το συντηρήσετε.

Παρακάτω θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πού αποθηκεύουμε το σπιτικό χούμους

Για να διατηρήσουμε το χούμους για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα, το μεταφέρουμε σε ένα καθαρό δοχείο, που θα κλείσουμε αεροστεγώς.

Πώς γεμίζουμε το δοχείο

  • Το δοχείο θα πρέπει να είναι στεγνό και αποστειρωμένο, ώστε να αποφύγουμε να εισχωρήσει υγρασία στην παρασκευή μας
  • Tην ώρα που γεμίζουμε το δοχείο, φροντίζουμε να ισιώσουμε την επιφάνεια του μείγματος με μια σπάτουλα, ώστε να αποφύγουμε να εισχωρήσει αέρας και να δημιουργηθούν φυσαλίδες.
  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα λεπτό στρώμα ελαιολάδου πάνω από το χούμους. Αυτό θα το προστατεύσει από την οξείδωση.
  • Κλείνουμε το δοχείο αεροστεγώς
  • Τοποθετούμε το χούμους στο ψυγείο, στο πιο κρύο μέρος του, συνήθως στο πάνω ράφι.
  • Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα.

Στο ψυγείο ή την κατάψυξη;

Το χούμους συντηρείται στο ψυγείο για μια εβδομάδα, αρκεί να καλά κλεισμένο, είτε αεροστεγώς ή τουλάχιστον με μια μεμβράνη, ώστε να το προστατεύσετε από τυχόν μυρωδιές.
Αν δεν σκοπεύετε να το καταναλώσετε εντός της εβδομάδας, μπορείτε να το συντηρήσετε στην κατάψυξη. Πώς; Είτε μέσα σε δοχείο που είναι κατάλληλο για την κατάψυξη είτε μέσα στις ειδικές σακούλες κατάψυξης. Βεβαιωθείτε ότι το δοχείο είναι καλά σφραγισμένο και οι σακούλες καλά κλεισμένες. Για να το καταναλώσετε από εκεί, αφαιρείτε την επιθυμητή ποσότητα από το σκεύος (αν αυτό είναι δυνατόν, αλλιώς το βγάζετε όλο) και το αφήνετε να ξεπαγώσει είτε για μερικές ώρες είτε όλη τη νύχτα.
Αφού ξεπαγώσει, μπορείτε να το φάτε όπως είναι ή να το χτυπήσετε στο μπλέντερ για να ομογενοποιήσετε την υφή του.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υφή του χούμους μπορεί να αλλάξει ελαφρώς μετά την κατάψυξη και την απόψυξη, αλλά η γεύση και το άρωμα θα πρέπει να παραμείνουν ανέπαφα. Φροντίστε να καταναλώνετε το αποψυγμένο χούμους εντός 2 έως 3 ημερών από την απόψυξη για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη φρεσκάδα και ποιότητα.