Το γάλα καρύδας χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια στη μαγειρική. Οι λόγοι; Αντικαθιστά το γάλα προσφέροντας μια θρεπτική εναλλακτική σε όσους ακολουθούν vegan διατροφή ενώ παράλληλα χαρίζει πλούσια κρεμώδη υφή σε ένα γλυκές και αλμυρές συνταγές. Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που το προτιμούν για την ιδιαίτερη, εξωτική του γεύση. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τις ρίζες του τις συναντάμε στη νοτιοανατολική πλευρά του χάρτη, αφού χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην ασιατική και αφρικανική κουζίνα.

Στα ζεστά ροφήματα

Χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και πλούσια κρέμα. Δύο στοιχεία που αρκούν για να κάνουν το γάλα καρύδας μια από τις πιο αγαπητές επιλογές για τα ροφήματα του χειμώνα. Από τη ζεστή σοκολάτα και τον καφέ μέχρι το τσάι -ή οποιοδήποτε άλλο ζεστό ρόφημα- χαρίζει σε αυτά κρεμώδη υφή και προσθέτει έξτρα άρωμα. Γνωρίζατε όμως η πολυπόθητη πλούσια κρέμα χρειάζεται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να πετύχει;

Δε θέλει κόπο..

Αλλά μόνο τρία απλά βήματα που θα κάνουν τη διαφορά. Να επιλέξουμε το σωστό τύπο γάλακτος , να το ζεστάνουμε και στη συνέχεια να το ανακατέψουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει αφρός. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή ρίξουμε το γάλα καρύδας από το κουτί κατευθείαν στη ζεστή κούπα, το γάλα δυσκολεύεται να διαλυθεί και να ενσωματωθεί στον καφέ, το τσάι ή τη ζεστή μας σοκολάτα. Συνεπώς, φροντίζουμε:

α. Να ζεστάνουμε το γάλα (χωρίς να το βράσουμε) στα μικροκύματα ή στην κατσαρόλα. Ιδανικά θα θέλαμε να έχει την ίδια θερμοκρασία με το ζεστό μας ρόφημα.

β. Στη συνέχεια να το ανακατέψουμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί αφρός στην επιφάνειά του. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον σκοπό αυτό, έναν αναδευτήρα γάλακτος αφρού. Φροντίστε να αυξάνετε σταδιακά την ταχύτητα του αναδευτήρα χωρίς να το βυθίζετε βαθιά μέσα στο γάλα. Όσο πιο ψηλά στην επιφάνεια τον κρατάτε, τόσο πιο εύκολα θα δημιουργηθεί αφρός. Εναλλακτικά, το ακροφύσιο μιας μηχανής εσπρέσο θα μας δώσει το ίδιο αποτέλεσμα.

γ. Φροντίζουμε να επιλέξουμε πλήρες γάλα καρύδας σε κονσέρβα. Οποιοδήποτε άλλο αραιωμένο ρόφημα χαμηλό σε λιπαρά, δε θα δώσει το πλούσιο, κρεμώδες αποτέλεσμα που περιμένουμε.