Αν αγαπάτε την πίτσα και θέλετε να την απολαμβάνετε όχι μόνο από delivery, αλλά να δοκιμάσετε να την φτιάξετε από την αρχή, ετοιμάζοντας τη δική σας ζύμη, τότε εμείς σας έχουμε την καλύτερη συνταγή για ζύμη με αλεύρι ολικής αλέσεως, που είναι ακόμη πιο υγιεινή αλλά και νόστιμη.

Όπως θα διαπιστώσετε από τη συνταγή που ακολουθεί, δεν χρειάζεται ούτε πολύς κόπος, ούτε ιδιαίτερος χρόνος, ενώ μπορείτε κάλλιστα να ετοιμάσετε το ζυμάρι από το πρωί ή την προηγούμενη ημέρα και να το συντηρήσετε στο ψυγείο για σύντομο χρονικό διάστημα έως 2 ημέρες. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα υλικά της πίτσα θα τα διαλέξετε εσείς.

Αυτό που σας συμβουλεύουμε, πάντως, είναι να μην κάνετε εκπτώσεις στην ποιότητα των συστατικών λόγω τιμής με το σκεπτικό ότι θα ψηθούν και δεν χρειάζεται να είναι τα top. Ακόμα και στην πίτσα χρειαζόμαστε καλής ποιότητας τυρί και αλλαντικού γιατί με το ψήσιμο θα αναδειχθούν και θα την κάνουν ακόμη πιο γευστική.

Ακολουθεί η συνταγή για τη ζύμη:

Υλικά
2 φλιτζ. αλεύρι σταριού ολικής άλεσης
3/4 φλιτζανιού ζεστό νερό
2 κουτ. γλυκού μέλι
1 1/2 κουτ. γλυκού μαγιά στιγμής
1 κουτ. γλυκού χονδρό, ανεπεξέργαστο αλάτι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον 1/2 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο (χωριστά) + λίγο ακόμη για το λάδωμα

Διαδικασία
Ρυθμίζουμε ένα σταθερό μίξερ με το εργαλείο της ζύμης σε χαμηλή ταχύτητα και αναμιγνύουμε αλεύρι, νερό, μέλι, μαγιά, αλάτι και τις 2 κουταλιές της σούπας λάδι μέχρι η ζύμη να αρχίσει να σχηματίζεται, για περίπου 2 λεπτά της ώρας. Στη συνέχεια, αυξάνουμε την ταχύτητα πηγαίνοντας από τη χαμηλή στη μεσαία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 4 μ 5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς λαδωμένη μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι που έχουμε κρατήσει και τρίβουμε ελαφρώς να καλυφθεί η ζύμη με λάδι. Έπειτα, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί περίπου μία ώρα. Αν δεν την καταναλώσουμε άμεσα, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο σκεπασμένη για περίπου 2 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση θα την αφήσουμε αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου πριν την ανοίξουμε.

Την ετοιμάζουμε για ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου μας σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη μας σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 30-35 εκατοστών και τη μεταφέρουμε σε επίσης αλευρωμένο ταψί. Αλείφουμε τη ζύμη με 2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο.
Βάζουμε το ταψί με τη ζύμη στον φούρνο, με τη λαδωμένη πλευρά προς τα κάτω, καλυμμένο και σε απευθείας επαφή με το γκριλ, για περίπου 2 με 4 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια να ξεκινήσει να φουσκώνει και το πίσω μέρος να είναι τραγανό.
Ξαναπερνάμε την επιφάνεια της ψημένης, πλέον, ζύμης με 2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο.
Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη και τη βάζουμε πάλι στον φούρνο, σε πιο χαμηλό ράφι. Στη συνέχεια, βάζουμε τα υλικά που επιθυμούμε και την ξαναφουρνίζουμε, σκεπασμένη, μέχρι η ζύμη να έχει ψηθεί ως μέσα για περίπου 3 με 5 λεπτά (οποιοδήποτε τυρί θα έχει λιώσει σε αυτό το χρονικό διάστημα).