Μπορεί αυτόν το χειμώνα να ετοιμαζόμαστε να πούμε το λάδι λαδάκι με τις τιμές πώλησής του ανά λιτρό να παίρνουν στην αγορά, μέρα με τη μέρα, την ανιούσα, όμως, όπως και να το κάνουμε, ένα μπουκάλι ελαιόλαδο δύσκολα θα λείψει, ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, από το ράφι κάθε κουζίνας. Είναι, βλέπετε, αναπόσπαστο κομμάτι του μοντέλου Μεσογειακής Διατροφής,  και που χρόνια τώρα συνδέεται με τις παραδοσιακές μαγειρικές κάθε τόπου, κάθε χωριού που μεγάλωσε γενιές και γενιές πλάι στις αρχέγονες ρίζες των ελληνικών ελαιώνων του.

Όμως δεν είναι μόνο η κατσαρόλα μας που επιζητά τους χυμούς της ελιάς. Είναι και το σπίτι μας, το οποίο μπορεί με την έξυπνη και σοφή χρήση μόλις μερικών σταγόνων ελαιολάδου, κυριολεκτικά να λάμψει από καθαριότητα.

Πώς; Αυτές είναι μερικές από τις συνήθεις πρακτικές που ίσως μέχρι χθες αγνοούσαμε, αλλά από σήμερα, θα γίνουμε φανατικοί υποστηρικτές τους!

Προστατεύει τα ξύλινα αξεσουάρ και σκεύη κουζίνας

Αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουμε είναι ότι το ελαιόλαδο μπορεί και έχει εξαιρετική καλλυντική δράση, καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θρέφει και ενυδατώνει την επιδερμίδα μας, όμως τα ίδια, εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα φέρνει και στην επιφάνεια των ξύλινων μαγειρικών σκευών και εργαλείων μας.

Έστω, για παράδειγμα, ότι χρησιμοποιώ συστηματικά ένα ξύλο κοπής στην κουζίνα μου για να ψιλοκόβω τα λαχανικά ή το κρέας μου. Η καθημερινή χρήση του και τα επαναλαμβανόμενα πλυσίματα θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα την επιφάνεια του ξύλου μου σε «σκασίματα», ρωγμές και αποχρωματισμούς. Τι κάνω λοιπόν; Αφού τελειώσω με τις κοπές μου και ξεπλύνω το ξύλο, το ψεκάζω με λίγο ελαιολάδο και έπειτα το αφήνω στην άκρη για 5-10΄για να δράσει. Αφαιρώ την υγρασία που έχει απομείνει με ένα μαλακό πανί και αυτό που παίρνω στο τέλος, είναι μία γυαλισμένη και καλά ενυδατωμένη ξύλινη επιφάνεια.

Την ίδια διαδικασία χρησιμοποιώ και στα ξύλινα έπιπλα του σπιτιού μου, τα οποία και επιλέγω να μην επιβαρύνω με βλαβερά χημικά κάθε φορά που θέλω να ξαναβρούν τη χαμένη λάμψη τους. Η διαφορά εδώ είναι ότι στο τέλος τα σκουπίζω καλά με απορροφητικό πανί για να εξουδετερώσω κάθε ίχνος υγρασίας. Αν μου έχει περισσέψει και κανένα μπουκαλάκι με αιθέριο έλαιο, προσθέτω στο ελαιόλαδο και μερικές σταγόνες από αυτό, για να δώσω μία ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας, καθαριότητας και μυρωδιάς στο σαλόνι μου.

Αφαιρεί τις αυτοκόλλητες ετικέτες από κάθε σκεύος

Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να προσπαθείς να ξεκολλήσεις ακέραιη την ετικέτα από το ολοκαίνουργιο σκεύος σου και να μένουν πάνω του κομμάτια χαρτιού ή ακόμα χειρότερα, υπολείμματα κόλλας. Ευτυχώς και εδώ το ελαιόλαδο αποδεικνύεται σωτήριο. Πώς; Ρίχνω λίγες σταγόνες ελαιόλαδου πάνω στην αυτοκόλλητη ετικέτα περιμένω να μαλακώσει για περίπου 15’ και στο τέλος ξεκολλάει πανεύκολα, ακόμα και με μία κίνηση και το σημαντικότερο; Χωρίς κόπο και χωρίς κανένα σημάδι.

Γυαλίζει τις ανοξείδωτες επιφάνειες

Η επιχείρηση «γυαλίζω τα ανοξείδωτα μαγειρικά σκεύη μου αλλά και τον ανοξείδωτο νεροχύτη μου» πολύ συχνά δεν πάει καθόλου καλά. Για την ακρίβεια, πάει όλη λάθος. Μέχρι που έμαθα το μυστικό και μπήκα στο κόλπο: Ποτίζω ένα μαλακό πανί με λίγο ελαιόλαδο και έπειτα τρίβω με αυτό τις επιφάνειες που θέλω να γυαλίσω. Στο τέλος, κάνω ένα πέρασμα και τον νεροχύτη, με αποτέλεσμα να αστράφτει σαν την πρώτη μέρα χρήσης του. Καθόλου άγχος πιά για γρατζουνιές, στάμπες από νερό και διάβρωση. Εάν έχω επιπλέον χρόνο και όρεξη, με το ίδιο πανί τρίβω ελαφρώς και τα ασημένια αντικείμενα που κοσμούν το σαλόνι μου.