Κρέπες: είναι μια ωραία και εύκολη ιδέα για πρωινό, ειδικά όταν έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο να αφιερώσουμε στην παρασκευή αλλά και την απόλαυσή τους. Και φυσικά η τέλεια πρόταση για brunch! Μπορεί οι Γάλλοι να είναι πολύ εξοικειωμένοι με την παρασκευή τους και να παίζουν στα δάχτυλα τις τεχνικές για να τις πετύχουν, αλλά εμείς εδώ χρειαζόμαστε κάποια παραπάνω tips για να πετύχουμε τη σωστή υφή της ζύμης.

Ποια είναι τα βασικά υλικά για τις κρέπες: αυγά, ζάχαρη και αλεύρι. Μπορεί να φαίνονται απλές, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος είναι ότι το μείγμα σβολιάζει πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα να μην πετυχαίνουν σωστά οι κρέπες μας.

Ας δούμε ποια είναι τα βασικά μυστικά για να μη σβολιάζουν:

Σεβασμός στην… ιεραρχία των υλικών

Αν ρίξουμε στο μπολ όλα τα υλικά μαζί, τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε ένα μείγμα που δεν θα μπορούμε ενδεχομένως στη συνέχεια να… σώσουμε. Οπότε το ιδανικό είναι να χωρίσουμε τα υγρά από τα στέρεα, όπως πρέπει να κάνουμε κανονικά σε όλες τις συνταγές ζαχαροπλαστικής. Για να πετύχετε τη σωστή υφή της κρέπας χρειάζεται ισορροπία στις ποσότητες ανάμεσα στα υγρά και τα στέρεα. Τα ετοιμάζουμε σε ξεχωριστά μπολ και στη συνέχεια τα αναμειγνύουμε σιγά σιγά και προσεκτικά ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα.
Έτσι στο ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με μια πρέζα αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά. Και στο άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το υγρό μείγμα μέσα στο στέρεο ανακατεύοντας καλά με τον αυγοδάρτη μας.
Στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, το οποίο το έχουμε λιώσει στον φούρνο μικροκυμάτων.

Αργά βήματα

Είναι καλό να ετοιμάσετε τις κρέπες σας σε στιγμές που έχετε χρόνο στη διάθεσή σας καθώς χρειάζεται υπομονή και πολύ ανακάτεμα, ώστε να φτάσουμε στην υφή που θέλουμε. Το τελικό μείγμα πρέπει να έχει την υφή περίπου του κέικ, οπότε δώστε του χρόνο στο ανακάτεμα. Και αν δεν σας αρκεί ο αυγοδάρτης, βάλτε και το μίξερ στο παιχνίδι.

Πώς σώζετε ένα μείγμα που έχει σβολιάσει

Είναι δύσκολο να το σώσετε… Ωστόσο υπάρχουν δυο λύσεις που μπορούν είτε να προλάβουν το… κακό είτε να το σώσουν, εν μέρει τουλάχιστον. Το πρώτο και πιο απλό βήμα είναι να κοσκινίσετε το αλεύρι. Αν έχετε τη συνήθεια να το κάνετε γενικώς, τότε δεν θα σας είναι δύσκολο. Εδώ αξίζει πολύ γιατί θα σας εξασφαλίσει σίγουρα πολύ καλύτερη υφή. Το δεύτερο γίνεται κατόπιν εορτής με αμφίβολα αποτελέσματα. Μπορείτε να σουρώσετε το μείγμα σας ώστε να απομονώσετε τους σβόλους. Εδώ αφαιρείτε ωστόσο και ποσοστό των υλικών της συνταγής που έχουν εγκλωβιστεί στους σβόλους…

Και επειδή μέχρι τώρα δεν σας έχουμε δώσει συνταγή, μπορείτε να δείτε πώς να φτιάξετε την πιο εύκολη ζύμη για κρέπες.

Πώς τις συνοδεύετε; Με άπειρους τρόπους! Από φιστικοβούτυρο (και γενικότερα βούτυρα ξηρών καρπών) και ταχίνι μέχρι μέλι και καρύδια αλλά και πραλίνα φουντουκιού. Και φυσικά στο παιχνίδι μπορούν να παίξουν και κόκκινα φρούτα, μπανάνες αλλά και ξηροί καρποί. Μην παραλείψουμε και την αλμυρή τους εκδοχή με ζαμπόν, τυρί, αυγό, μπέικον.