Οι πάγκοι των αγορών έχουν γεμίσει φρέσκα φρούτα εποχής και εμείς απολαμβάνουμε τις φράουλες και το αβοκάντο σε ακαταμάχητα γευστικά και θρεπτικά smoothies. Το αβοκάντο αποτελεί ιδανικό συστατικό για smoothies, αφού δημιουργεί πολύ εύκολα την πολυπόθητη κρεμώδη υφή, ενώ η ουδέτερη γεύση του ταιριάζει με πολλά φρούτα. Εμείς το συνδυάζουμε με την ανοιξιάτικη φράουλα σε τρεις δροσερές εκδοχές: με χυμό λεμονιού, με σπανάκι και με σοκολάτα. Δημιουργούμε από το μηδέν και μέσα σε 10 λεπτά τρία νόστιμα ροφήματα υψηλής διατροφικής αξίας που μπορούν να γίνουν ιδανική επιλογή για ένα γρήγορο και θρεπτικό πρωινό πριν το γραφείο ή για ένα απογευματινό σνακ που θα μας δώσει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.
Ας δούμε παρακάτω πώς θα τα φτιάξουμε:
Smoothie φράουλα-αβοκάντο: η βασική συνταγή
Ένα κρεμώδες και απολαυστικό smoothie, πλούσιο σε ασβέστιο και χαμηλής θερμιδικής αξίας, ιδανικό για όσους χρειάζονται ένα θρεπτικό και τονωτικό πρωινό για να ξεκινήσουν τη μέρα τους.
Υλικά
Για 2 μερίδες
½ ώριμο αβοκάντο
150γρ. φράουλες
4 κουτ. σούπας γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
200ml ημιαποβουτυρωμένο γάλα
χυμό λεμονιού ή λάιμ
λίγο μέλι
Διαδικασία
Αφαιρούμε το κουκούτσι από το αβοκάντο, το ξεφλουδίζουμε και το κόβουμε σε κομματάκια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες στη μέση. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και αναμειγνύουμε μέχρι το smoothie μας να γίνει κρεμώδες. Αν γίνει πολύ πηχτό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό. Σερβίρουμε αμέσως.
Smoothie φράουλα-αβοκάντο: η πράσινη εκδοχή
Προσθέτουμε σπανάκι για να φτιάξουμε ένα αντιοξειδωτικό και πεντανόστιμο smoothie με φράουλα, μπανάνα και αβοκάντο. Εδώ, σε μια απόλυτα vegan εκδοχή με φυτικό γάλα.
Υλικά
Για 2 μερίδες
140 γρ. φρέσκες φράουλες
½ ώριμο αβοκάντο
30 γρ. (1 φλιτζ.) baby σπανάκι
1 μεγάλη μπανάνα, φρέσκια ή κατεψυγμένη
1 φλιτζ. γάλα αμυγδάλου, κρύο
1-3 κουτ. γλυκού σιρόπι σφενδάμου (ή οποιαδήποτε άλλη γλυκαντική ουσία)
Διαδικασία
Αφαιρούμε το κουκούτσι από το αβοκάντο, το ξεφλουδίζουμε και το κόβουμε σε κομματάκια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες στη μέση και συνεχίζουμε κόβοντας την μπανάνα σε κομματάκια. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και αναμειγνύουμε μέχρι το smoothie μας να γίνει κρεμώδες. Αν γίνει πολύ πηχτό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ή γάλα. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τα υλικά ανάλογα με το γευστικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο σιρόπι αν θέλουμε το smoothie μας πιο γλυκό ή περισσότερες φράουλες εάν θέλουμε να είναι πιο έντονη η γεύση της. Σερβίρουμε αμέσως.
Smoothie φράουλα-αβοκάντο: το σοκολατένιο
Προσθέτουμε κακάο και φτιάχνουμε ένα πεντανόστιμο vegan smoothie σοκολάτας που θα γίνει ένα από τα αγαπημένα μας σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Οι σοκολατόφιλοι θα το λατρέψουν και οι διστακτικοί οπωσδήποτε θα ενδώσουν. Και αυτό γιατί το κρεμώδες αβοκάντο όχι μόνο δεν αλλοιώνει αλλά αντιθέτως ενισχύει γευστικά το κακάο με τη βουτυρένια του υφή.
Υλικά
Για 2 μερίδες
140 γρ. φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες
1 ώριμο αβοκάντο
1 κουτ. σούπας κακάο
1 ½ φλιτζ. γάλα αμυγδάλου ή καρύδας
½ κουτ. γλυκού βανίλια
1 κουτ. σούπας μέλι (προαιρετικά)
μαύρη σοκολάτα, τριμμένη (προαιρετικά)
Διαδικασία
Αφαιρούμε το κουκούτσι από το αβοκάντο, το ξεφλουδίζουμε και το κόβουμε σε κομματάκια. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις φράουλες στη μέση. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και αναμειγνύουμε μέχρι το smoothie μας να γίνει κρεμώδες. Όσοι θέλουμε μια έξτρα σοκολατένια νότα, σερβίρουμε με λίγη τριμμένη μαύρη σοκολάτα.
Tip
1. Συσκευή: Χρησιμοποιούμε μπλέντερ υψηλής ταχύτητας (αποφεύγουμε τα mini blender) ώστε να αναμειχθούν σωστά τα υλικά και να αποκτήσει το ρόφημά μας κρεμώδη υφή.
2. Γάλα: Στις συνταγές που έχουν ως βασικό υλικό το γάλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωικό ή οποιοδήποτε φυτικό γάλα (πχ. βρώμης, αμυγδάλου, σόγιας κτλ.) επιθυμούμε.
3. Γλυκαντική ουσία: Η γλυκαντική μας ουσία μπορεί να είναι μέλι, ζάχαρη, φυτικό σιρόπι ή οποιαδήποτε άλλη φυσική γλυκαντική ουσία θέλουμε. Φυσικά, μπορούμε να αυξομειώσουμε τις αναγραφόμενες ποσότητες (ή ακόμα να αφαιρέσουμε τη γλυκαντική ουσία) ανάλογα με τις γευστικές μας επιλογές. Μια καλή εναλλακτική και απόλυτα φυσική επιλογή είναι η πάστα χουρμά που μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε στο σπίτι ακολουθώντας τα απλά βήματα που σας προτείνουμε.
4. Φρούτα: Επιλέγουμε ώριμα φρούτα. Ιδιαίτερα η μπανάνα και το αβοκάντο χρειάζεται να είναι αρκετά γινωμένα, ώστε να δώσουν κρεμώδη υφή στο smoothie μας. Εκτός των άλλων, μια ώριμη μπανάνα μπορεί να το γλυκάνει τόσο, ώστε να μη χρειαστεί να προσθέσουμε γλυκαντική ουσία.