Το λάδι έκαψε, ο φούρνος και τα μάτια της κουζίνας άναψαν και ο πρωταγωνιστής παστός μπακαλιάρος μαγειρεύεται με έξι διαφορετικούς τρόπους που κλείνουν τη μοναδικότητα της τοπικής κουζίνας σε ένα πιάτο. Στο πλάι, απαραίτητα μια καλή σκορδαλιά, κλασική ή με διαφορετικό ένδυμα.
Μπραντάδα Σαντορίνης
40 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ
Ο μπακαλιάρος μαγειρεμένος με έναν ιδιαίτερο τρόπο αλλά με γνώριμα υλικά, μια συνταγή από τη Σαντορίνη που γνώρισα μέσα από το αγαπημένο μου βιβλίο γαστρονομίας «Του ανέμου και της αρμύρας».
Υλικά για 4-6 άτομα
6 μερίδες παστό μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 ml έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για τη σάλτσα
100 γρ. ντοματοπελτέ
500 γρ. πατάτες βρασμένες
4 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
60 ml λευκό ξίδι
120 ml έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σκορδαλιά: Σε ένα μπολ πολτοποιούμε τις πατάτες με το πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ (πρες πουρέ), προσθέτουμε το σκόρδο, το ξίδι και σταδιακά ενσωματώνουμε το ελαιόλαδο. Τέλος, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά. Βάζουμε τη σκορδαλιά στο τηγάνι και προσθέτουμε, πιπέρι, τον ντοματοπελτέ και 150 ml νερό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει μια βράση η σάλτσα. Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο σε δόσεις. Τον ακουμπάμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα σε ένα ταψί, τοποθετούμε τον μπακαλιάρο, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνουμε στους 180οC για 20 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.
Κροκέτες μπακαλιάρου
1 ΩΡΑ | ΕΥΚΟΛΟ
Φανταστικές και πεντανόστιμες κροκέτες από μπακαλιάρο, ιδανικές για κάθε περίσταση! Τρώγονται σκέτες, σαν κεφτεδάκια, όμως σας προτείνω και τρία διαφορετικά συνοδευτικά για περισσότερη απόλαυση!
Υλικά για 4-6 άτομα
Για τις κροκέτες
500 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
200 γρ. πατάτες, βρασμένες
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας άνηθο
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
1 αυγό
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
¾ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την ταραμοσαλάτα
100 γρ. ταραμά λευκό
50 ml νερό
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
250 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια λεμόνια
Για τη σκορδαλιά με καρύδια
50 γρ. καρυδόψιχα
150 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό και καλά στραγγισμένο
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
120 ml έ.π. ελαιόλαδο
20 ml ξίδι λευκό
αλάτι
Για τη σκορδαλιά με ψητές πιπεριές Φλωρίνης
100 γρ. ψητές πιπεριές Φλωρίνης
200 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό και καλά στραγγισμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
80 ml έ.π. ελαιόλαδο
20 ml ξίδι λευκό
αλάτι
Διαδικασία
Βράζουμε τον μπακαλιάρο για 10΄, τον μαδάμε και τον στύβουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά. Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες και τις λιώνουμε με πιρούνι, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και όλα τα υλικά, ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί μα στραγγίξουν από το περιττό λάδι. Τις σερβίρουμε με όποιο ντιπ θέλουμε.
Ταραμοσαλάτα: Στο μπλέντερ χτυπάμε το κρεμμύδι με το νερό και τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τον ταραμά και σταδιακά το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία ταραμοσαλάτα.
Σκορδαλιά με καρύδια: Στο μπλέντερ χτυπάμε το ψωμί, το σκόρδο, τα καρύδια, αλάτι, το ξίδι, και το μισό ελαιόλαδο για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χτυπάμε ξανά, δοκιμάζουμε για αλάτι και αν χρειαστείπροσθέτουμε.
Σκορδαλιά με ψητές πιπεριές Φλωρίνης: Στο μπλέντερ χτυπάμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξίδι, και το μισό ελαιόλαδο για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις πιπεριές, δοκιμάζουμε για αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτουμε. Χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπύρας με σκορδαλιά
30 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ
Ένα τόσο λιτό αλλά μοναδικό φαγητό! Για να πετύχει όμως θέλει μεράκι και ένα καλό κουρκούτι. Δοκιμάστε αυτό με μπίρα, για χρυσαφένια και τραγανή κρούστα και σίγουρη επιτυχία!
Υλικά για 4-6 άτομα
Για τον μπακαλιάρο
1.000 γρ. παστό μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο, κομμένο σε μερίδες
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. αλεύρι σκληρό
300 ml μπίρα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σκορδαλιά
300 γρ. ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου, μουλιασμένου σε νερό, καλά στραγγισμένου
3-4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
120 ml έ.π. ελαιόλαδο
40 ml ξίδι λευκό
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
Διαδικασία
Πιέζουμε με τα χέρια μας τον μπακαλιάρο ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα,το αλάτι και την μπίρα μέχρι να πάρουμε έναν παχύρρευστο χυλό. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο σπορέλαιο μέχρι να κάψει. Βουτάμε μέσα στον χυλό τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σκορδαλιά: Στο μπλέντερ βάζουμε το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι, το ξίδι, το λεμόνι και το μισό ελαιόλαδο και χτυπάμε για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και λεμόνι. Χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο αμέσως με τη σκορδαλιά.
Έξυπνες συμβουλές:
Τηγανίζουμε 2 κομμάτια μπακαλιάρο κάθε φορά ώστε να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Στη σκορδαλιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό.
Σαλάτα μπακαλιάρου με πλιγούρι
40 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά για 4-6 άτομα
100 γρ. πλιγούρι
2 λεμόνια
1 πορτοκάλι
1 μοσχολέμονο
20 ml ξίδι βαλσαμικό λευκό
½ κουτ. γλυκού κύμινο
70 ml έ.π. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
10 ντοματίνια, κομμένα στα δύο
400 γρ. μπακαλιάρο βρασμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε 250 ml ζεστό νερό και τον χυμό από ένα λεμόνι. Στο μπλέντερ χτυπάμε τους χυμούς από το δεύτερο λεμόνι, το πορτοκάλι και το μοσχολέμονο, προσθέτουμε το ξίδι, το κύμινο και το ελαιόλαδο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το πλιγούρι, τα λαχανικά, τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και περιχύνουμε με το dressing που ετοιμάσαμε. Αφήνουμε τη σαλάτα για 30 λεπτά στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.
Συμβουλή:
Προσθέστε στη σαλάτα ψητές πιπεριές Φλωρίνης, ταιριάζουν πολύ.
Μπακαλιάρος λεμονάτος από την Κάλυμνο
1 ΩΡΑ | ΕΥΚΟΛΟ
Μία από τις καλύτερες συνταγές για λεμονάτο μπακαλιάρο στην κατσαρόλα. Δοκιμάστε την και θα ενθουσιαστείτε από την απαράμιλλη νοστιμιά του!
Υλικά για 4-6 άτομα
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά, χοντροκομμένα
6 πατάτες, κομμένες σε φέτες
2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κλωναράκια σέλερι, ψιλοκομμένα
6 μερίδες φιλέτο μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο
600 ml ζωμό λαχανικών ή ψαριού, σπιτικό ή ψυγείου
1 κουτ. γλυκού θρούμπι
3 λεμόνια
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε με λίγο από το ελαιόλαδο τα ξερά κρεμμύδια για 2 λεπτά. Τοποθετούμε τις πατάτες, τα πράσα, τα κρεμμυδάκια και το σέλερι σε στρώσεις εναλλάξ πασπαλίζοντας κάθε φορά πιπέρι και αλάτι. Στο τέλος ακουμπάμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και προσθέτουμε τον ζωμό, το θρούμπι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 35 λεπτά, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό γιατί θέλουμετο φαγητό να έχει ζουμί. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τον χυμό των λεμονιών και μισό φλιτζάνι νερό, περιχύνουμε το φαγητό, κουνάμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά. Σερβίρουμε το λεμονάτο με λίγο μαϊντανό και επιπλέον χυμό λεμονιού.
Μπακαλιάρος στιφάδο στο φούρνο
2 ΩΡΕΣ | ΕΥΚΟΛΟ
Το στιφάδο πιο απολαυστικό από ποτέ, στον φούρνο με μπακαλιάρο και δαμάσκηνα. Ενα φαγητό που θα κλέψει την παράσταση στο τραπέζι!
Υλικά για 4-6 άτομα
1.000 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
1.000 γρ. παστό μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
50 ml. κόκκινο ξίδι καλή ποιότητας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
2 γαρίφαλα
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
250 ml ντοματοχυμό
10 αποξηραμένα δαμάσκηνα
2 κουτ. σούπας σταφίδα (προαιρετικά)
αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε σε κρύο νερό για 1 ώρα. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, τον ντοματοπελτέ, τον ντοματοχυμό, αλάτι, πιπέρι και 250 ml νερό. Σε ένα ταψί βάζουμε τον μπακαλιάρο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια με τη σάλτσα τους, τα δαμάσκηνα, τη σταφίδα αν βάλετε, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 1 ώρα, ελέγχοντας τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και συμπληρώνοντας αν χρειαστεί. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο στιφάδο ζεστό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Παραλλαγή:
Αν δεν θέλετε να ανάψετε τον φούρνο σας, το φαγητό αυτό γίνεται το ίδιο νόστιμο και στην κατσαρόλα.
Φωτογραφία – Food Styling: Funky Cook – Food Blogger (funky.cook)/ Eύα Μονοχάρη
Δείτε ακόμα:
Μπακαλιάρος με πατάτες τηγανητές
Πώς να ξαρμυρίσετε τον υγράλατο μπακαλιάρο
Μπακαλιάρος με λαχανικά στη γάστρα