Υπάρχουν πολλά πράγματα που κάνουν τα ψυγεία μας, αλλά σίγουρα δεν διατηρούν τα τρόφιμά μας φρέσκα για πάντα. Αυτά είναι 6 είδη τροφίμων που συνήθως κρατάμε στο ψυγείο μας περισσότερο χρόνο από όσο αντέχουν πραγματικά. Γι’ αυτό τσεκάρετέ τα τακτικά.

Ληγμένα καρυκεύματα
Μας αρέσει να έχουμε διάφορες σάλτσες και βαζάκια με ελιές, πίκλες και άλλα, αλλά ακόμα κι αυτά που έχουν μακριά λήξη δεν κρατάνε για πάντα. Αν είστε από αυτούς που έχουν δυο ειδών κέτσαπ και μουστάρδες, απλή και πικάντικη και σας αρέσει να έχετε κι άλλες σάλτσες στο ψυγείο σας, τότε σίγουρα κάποιες θα λήξουν πριν τις τελειώσετε. Για παράδειγμα να μερικοί ενδεικτικοί χρόνοι διάρκειας στο ψυγείο σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλεια τροφίμων:
– κέτσαπ και σος τσίλι: 6 μήνες
– μουστάρδα: 12 μήνες
-μαγιονέζα και σος σαλάτας: 2 μήνες
– τσάτνει: 1 με 2 μήνες
– ελιές: 2 εβδομάδες
– πίκλες: 1 με 3 μήνες
Όταν έχετε αμφιβολία για κάτι, κάντε έναν έλεγχο όψης και μυρωδιάς. Αν βλέπετε μούχλα πετάξτε το. Αν φαίνεται εντάξει, αλλά έχει περίεργη μυρωδιά, πετάξτε το.

Κιμάς
Η λίστα με τα ψώνια μας περιλαμβάνει συχνά κιμά, αφού είναι ένα υλικό που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δυστυχώς, οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων μας λένε ότι ο κιμάς πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε μόλις δύο ημέρες από την αγορά του. Αν δεν σκοπεύετε να μαγειρέψετε άμεσα τον κιμά σας, λοιπόν, διατηρήστε τον στην κατάψυξη και ξεπαγώστε τον σιγά-σιγά στη συντήρηση του ψυγείου σας μία μέρα πριν τη χρήση του.

Τρόφιμα σε ανοιγμένη κονσέρβα
Οι κονσέρβες είναι κάτι που όλοι έχουμε στα ντουλάπια μας για μια έκτακτη ανάγκη. Αν τις ανοίξετε και δεν καταναλώσετε όλο το περιεχόμενό τους, να ξέρετε πως δεν κρατάνε στο ψυγείο για περισσότερο από μία με δύο ημέρες. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να μην βάζετε τις ανοιγμένες κονσέρβες κατευθείαν στο ψυγείο, αλλά να μεταφέρετε το περιεχόμενό τους σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, ώστε να μη στεγνώσει γρηγορότερα και να μην απορροφήσει ανεπιθύμητες μυρωδιές. Αν έχετε ανοιγμένες κονσέρβες στο ψυγείο σας για περισσότερες από δύο ημέρες, τότε πετάξτε τις.

Μουχλιασμένα τρόφιμα
Πολλές φορές καταλήγουμε με τις προσφορές να αγοράζουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά από όσα μπορούμε να φάμε. Μπορεί να θέλουμε να κόψουμε το χαλασμένο κομμάτι και να καταναλώσουμε το μέρος που φαίνεται εντάξει, όπως οι ειδικοί στην ασφάλεια τροφίμων μας λένε να το πετάξουμε ολόκληρο. Η μούχλα έχει ρίζες, οπότε ακόμα κι αν δεν φαίνεται, ολόκληρο το τρόφιμο έχει πιθανόν μολυνθεί.

Σπιτικές σος
Μας αρέσει να φτιάχνουμε τις δικές μας σος για σαλάτες ή τα φαγητά μας, όποτε έχουμε τη δυνατότητα. Ακριβώς επειδή δεν έχουν συντηρητικά, όπως αυτές του εμπορίου, χαλάνε πολύ πιο γρήγορα. Στην πραγματικότητα, μπορούνα να καταναλωθούν μέσα σε μία με δύο εβδομάδες. Από εκεί και πέρα υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριδίων.

Περισσεύματα φαγητού
Το να βάζετε στο ψυγείο τα περισσεύματά σας είναι ένας τρόπος να μην σπαταλάτε φαγητό. Αν, όμως, ξεχάσετε να τα καταναλώσετε μέσα σε τρεις με τέσσερις ημέρες, θα πρέπει να πεταχτούν. Αν δεν μπορέσετε να τα φάτε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα καταψύξτε τα ή πετάξτε τα.