Οι μικρές κουζίνες έχουν κακή φήμη: είναι πηγμένες, είναι πονοκέφαλος! Αλλά σύμφωνα με έναν ειδικό στους μικρούς χώρους υπάρχουν μερικοί λόγοι που κάνουν τις μικρές κουζίνες καλύτερες από τις μεγάλες. Κι αυτοί είναι οι παρακάτω:
Οι μικρές κουζίνες ενθαρρύνουν την οργάνωση
Στις μικρές κουζίνες όλα έχουν τη θέση τους και μπορεί να θυμάται κανείς πού είναι τι. Στις μεγαλύτερες κουζίνες συχνά ξεχνάς πού έχεις βάλει εκείνο το πακέτο με τη ζάχαρη, ή το αλεύρι. Τώρα, ακόμα κι αν δεν βγάλουμε έξω όλα τα υλικά μιας συνταγής, η ζάχαρη είναι εκεί δίπλα και το αλεύρι μόλις δυο βήματα πιο κει. Επίσης, οι μικρές κουζίνες ενθαρρύνουν την οργάνωση μέσα σε ντουλάπια και συρτάρια. Επειδή ακριβώς ο χώρος είναι περιορισμένος, πρέπει το κάθε τι να έχει τη θέση του και να βρίσκεται πάντα στη θέση του. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να μην μπορείς να ανοίξεις ένα συρτάρι που είναι παραφορτωμένο, ή να σου πέφτει το κουτί με τα δημητριακά στο κεφάλι όταν ανοίγεις ένα ντουλάπι.
Οι μικρές κουζίνες δίνουν κίνητρα για λιγότερη σπατάλη φαγητού και χρημάτων
Εξαιτίας του περιορισμένου αποθηκευτικού χώρου, θα πρέπει τόσο η τροφοθήκη, όσο και το ψυγείο να είναι καλά τακτοποιημένα. Η οργάνωση βοηθά στο να μη μείνει καμία κονσέρβα στο βάθος του ντουλαπιού ή κανένα βάζο με ταχίνι να αγνοείται για μήνες.
Από τη στιγμή που ξεκινάς να μαγειρεύεις σε μια μικρή κουζίνα, θα πρέπει να εφαρμόσεις ένα εβδομαδιαίο ξεκαθάρισμα. Κάθε Κυριακή, να κοιτάζεις τα ντουλάπια και το ψυγείο και να βλέπεις τι υπάρχει, τι λείπει και σύμφωνα με τις προμήθειες αυτές να οργανώνεις το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των γευμάτων σου. Αυτή η πρακτική θα σου εξοικονομήσει πεταμένο φαγητό και κατ’ επέκταση χρήματα.
Οι μικρές κουζίνες συμβάλλουν σε μία συμπεριφορά άμεσης καθαριότητας
Οι μικροσκοπικές κουζίνες έχουν την τάση να γίνονται χάλια πολύ γρήγορα, γι’ αυτό όταν αρχίζουν να στοιβάζονται τα άπλυτα, τότε πρέπει να αρχίζει η καθαριότητα, προτού ξεφύγει η κατάσταση.
Δεν μπορείτε να έχετε το παραμικρό γκάτζετ σε μια μικρή κουζίνα, οπότε θα πρέπει να είστε πιο δημιουργικοί
Ο περιορισμένος χώρος είναι τελικά πιο απελευθερωτικός. Δεν υπάρχει θέση για το τελευταίο γκάτζετ, οπότε δεν πρέπει να το αγοράζετε. Επίσης, μας υποχρεώνει να γινόμαστε πιο δημιουργικοί με τα εργαλεία που ήδη έχουμε. Για παράδειγμα, αντί να αγοράσετε ένα χτυπητήρι για το γάλα που βάζετε στον καφέ, χρησιμοποιήστε τη γαλλική πρέσα που ήδη έχετε.
Λιγότερα πιάτα σημαίνει λιγότερος χρόνος για το πλύσιμό τους
Το να πλένετε τα πιάτα είναι μια δουλειά που φαίνεται να μην έχει τελειωμό, αλλά όταν έχει κανείς περιορισμένο χώρο έχει και λιγότερα κατσαρολικά, οπότε και λιγότερα σκεύη για πλύσιμο, στέγνωμα και αποθήκευση.