Οι επιφάνειες κοπής είναι από τα βασικά εργαλεία που δεν λείπουν από καμία κουζίνα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πολύ βασικά λάθη που συχνά γίνονται αναφορικά με τη χρήση τους και πρέπει αν κι εσείς τα κάνετε, να τα διορθώσετε αμέσως.

Ποιο είδος επιφάνειας κοπής πρέπει να χρησιμοποιείτε για κάθε εργασία; Τις πλένετε στο πλυντήριο πιάτων αλλά πρέπει; Ποιο είναι στο ιδανικό μέγεθος; Ξεκαθαρίζουμε λίγο το τοπίο επισημαίνοντας τα βασικά λάθη που γίνονται στις περισσότερες οικιακές κουζίνες.

Κόβετε κρέας και λαχανικά στην ίδια επιφάνεια
Αποφύγετε τις διασταυρούμενες επιμολύνσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικές επιφάνειες για κρέας, πουλερικά και λαχανικά. Είναι ένας από τους χρυσούς κανόνες υγιεινής στην κουζίνα και πρέπει να τηρείται κατά γράμμα. Ο πιο εύκολος τρόπος για να τις ξεχωρίζετε είναι να επιλέγετε διαφορετικά χρώματα ανάλογα με τα υλικά σας. Για παράδειγμα κόκκινο για κρέας, πράσινο για λαχανικά.

Κόβετε σε ολισθηρές επιφάνειες
Εξοικονομήστε χρόνο και αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς βάζοντας κάτω από την επιφάνεια κοπής σας ένα βρεγμένο κομμάτι χαρτιού κουζίνας ή μια βρεγμένη πετσέτα.

Τις πλένετε στο πλυντήριο πιάτων
Είτε είναι ξύλινες είτε πλαστικές οι επιφάνειες κοπής δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων γιατί η πολύωρη παραμονή στο νερό και τις υψηλές θερμοκρασίες τις αλλοιώνει. Είναι καλύτερα να τις καθαρίζετε στο νεροχύτη με σφουγγαράκι, ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Ωστόσο, αν έχετε κόψει κρέας ή πουλερικά, μπορείτε πριν το πλύσιμο να τις βυθίσετε σε ένα διάλυμα ξυδιού με νερό σε αναλογία 4:4.

Δεν συντηρείτε τις ξύλινες επιφάνειες κοπής
Τα debate σχετικά με το ποιες επιφάνειες είναι καταλληλότερες, οι πλαστικές ή οι ξύλινες, δεν έχουν δώσει ξεκάθαρη απάντηση.  Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ πάντως υποστηρίζει πως και τα δύο είδη μπορούν να αποτελέσουν εστία βακτηρίων και πως η καλύτερη λύση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο είναι να καθαρίζεις εξονυχιστικά τις επιφάνειες κοπής με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, πριν από κάθε χρήση, να τις σκουπίζεις πολύ καλά με μία πετσέτα και να μην τις αποθηκεύεις ποτέ νωπές στο ντουλάπι, καθώς έτσι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται. Για να επεκτείνετε τη διάρκεια αντοχής των ξύλινων επιφανειών κοπής μπορείτε να τα περνάτε ανά διαστήματα με υγρή παραφίνη (mineral oil) που αποτρέπει την απορρόφηση του νερού από το ξύλο. Ρωτήστε για τον τρόπο χρήσης της και τη συχνότητα περάσματος της επιφάνειας στα σημεία αγοράς.

Δεν τις αντικαθιστάτε όταν πρέπει
Όταν οι επιφάνειες κοπής έχουν πλέον αλλοιωθεί είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν βακτήρια σε αυτές οπότε μην διστάζετε να τις αντικαταστήσετε με νέες.