Πόσες και πόσες φορές δεν συναντάμε μπροστά μας, ξανά και ξανά το ίδιο ερώτημα όταν η σκέψη μας πηγαίνει στο μενού της επόμενης ημέρας και στο τι μπορούμε να φτιάξουμε στην κουζίνα μας, ώστε όχι απλά να θρέψει αλλά και να ευχαριστήσει την οικογένειά μας. Τι μαγειρεύουμε, λοιπόν, αύριο; Τι υλικά έχουμε στο ψυγείο μας και τι πρέπει να αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ για να φτιάξουμε κάτι νόστιμο, ταυτόχρονα και οικονομικό, ίσως μάλιστα και κάτι γρήγορο, δεδομένου ότι οι πιεστικοί χρόνοι της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να αφιερώσουμε επιπλέον χρόνο στην κουζίνα; Οι απαντήσεις κρύβονται στην οργάνωση και την καταγραφή ενός εβδομαδιαίου πλάνου διατροφής που και χρήματα αλλά και ώρες θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε. Βήμα-βήμα, λοιπόν, δημιουργούμε αυτό το πλάνο και η αποστολή «εβδομαδιαίο μενού» γίνεται, σταδιακά, για εμάς παιχνίδι.
Δείτε παρακάτω τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε:
Βήμα πρώτο: Δημιουργούμε μία λίστα συνταγών
Ρωτάμε, αρχικά, τα μέλη της οικογένειάς μας τι τους αρέσει να τρώνε συστηματικά και σε μεταγενέστερο χρόνο τι θα ήθελαν να δοκιμάσουν που ενδεχομένως μέχρι χθες αρνούνταν ακόμα και να αντικρίσουν (σημειώνουμε στην πορεία τι τους άρεσε και τι απέρριψαν). Βάζοντάς τους στο παιχνίδι, τους δίνουμε την αίσθηση ότι συμμετέχουν, και εκείνοι, ενεργά στο τι θα σερβιριστεί στο τραπέζι της οικογένειας, συν το ότι εφόσον αποφασίσουν για το μενού δεν έχουν κανέναν, πλέον, λόγο να παραπονεθούν γι’ αυτό αργότερα. Βάσει των απαντήσεών τους, δημιουργούμε μια λίστα με συνταγές και οργανώνουμε γύρω από αυτή την λίστα τα εβδομαδιαία ψώνια μας στην αγορά. Τόσο εύκολα, τόσο απλά!
Βήμα δεύτερο: Εναλλάσσουμε τις πηγές των πρωτεϊνών
Εάν, τόσο εμείς όσο και οι υπόλοιποι μέσα στην οικογένεια λατρεύουμε το κοτόπουλο ως πηγή πρωτεΐνης, είναι σχεδόν αδύνατον να τρεφόμαστε καθημερινά μόνο με κοτόπουλο προκειμένου να έχουμε σταθερά πρωτεΐνη στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής μας (σε περίπτωση που θέλουμε τα γεύματά μας να είναι κατά βάση πρωτεϊνούχα). Ενημερωνόμαστε και προτείνουμε εναλλακτικές πηγές πρόσληψης πρωτεϊνών, φυτικών αλλά και ζωικών, για να φτιάξουμε, μαγειρικά, ένα ισορροπημένο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, μπορούμε να έχουμε κοτόπουλο δύο φορές την εβδομάδα, ψάρι άλλες δύο, μία μέρα μοσχάρι ή χοιρινό και τέλος, δύο μέρες με όσπρια ή λαδερά (όπως π.χ. αρακά που είναι καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης), εναλλάξ.
Βήμα τρίτο: Καταγράφουμε τι έχουμε ήδη στο ψυγείο και στα ράφια της κουζίνας μας
Αυτό το βήμα μας βοηθά στο να επικεντρώσουμε τη σκέψη μας, τόσο στο τι σκοπεύουμε να μαγειρέψουμε την τρέχουσα εβδομάδα όσο και στις πραγματικές ελλείψεις του ψυγείου και των ντουλαπιών μας. Έτσι και αποκτάμε έναν μπούσουλα για να δομήσουμε ολοκληρωμένα το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα και δεν ξεφεύγουμε με τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Μυστικό επιτυχίας, να μπορούμε να δίνουμε εναλλακτικές στις συνταγές μας. Για παράδειγμα εάν σκοπεύουμε να φτιάξουμε μπιφτέκια και στην κατάψυξή μας έχουμε κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας τότε δεν αγοράζουμε βόειο κιμά, αλλά φτιάχνουμε μπιφτέκια με τον κιμά που ήδη έχουμε.
Βήμα τέταρτο: Κρεμάμε το πλάνο μας σε ένα σημείο εμφανές στην κουζίνα
Εφ’ όσον πια έχουμε αποφασίσει για το μενού της εβδομάδας, το δημοσιοποιούμε στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και μάλιστα το τοποθετούμε σε εμφανές σημείο, ώστε να υπενθυμίζει σε όλους μας, τα γεύματα των επόμενων ημερών (στολίζουμε π.χ. με αυτό την πόρτα του ψυγείου μας). Με αυτό τον τρόπο και εμείς δεν «στύβουμε» το μυαλό μας στο τι θα μαγειρέψουμε αύριο και την υπόλοιπη εβδομάδα, αλλά και η οικογένειά μας δεν μας ρωτά κατ’ εξακολούθηση τι έχουμε για φαγητό. Παράλληλα, αυτή η κίνηση, μας βοηθά και στο να μείνουμε σταθεροί στο πρόγραμμά μας, χωρίς κοστοβόρες παρεκκλίσεις και περιττές μαγειρικές.