Το παγωτό αποτελεί την πιο απολαυστική επιλογή για να γλυκαθούμε το καλοκαίρι. Λόγω της γεύσης του και της δροσιστικής του επίδρασης όλοι μας το αποζητάμε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ποια είναι όμως η επιθυμητή συχνότητα κατανάλωσης του;

Μερίδες- Συστατικά

Αρχικά, η μία μερίδα παγωτού ορίζεται περίπου στα 100g.

Τα κύρια συστατικά ενός παγωτού είναι:

  • το αποβουτυρωμένο γάλα
  •  το γάλα σε σκόνη
  • η ζάχαρη
  • το σιρόπι γλυκόζης
  • οι σταθεροποιητές
  • οι γαλακτωματοποιητές
  • οι χρωστικές ουσίες
  • οι αρωματικές ύλες

Το γεγονός αυτό καθιστά τα παγωτά κατάλληλα για κατανάλωση 1-2 φορές την εβδομάδα, χωρίς όμως να υπάρχει παράλληλη κατανάλωση και ἀλλων γλυκών. Για αυτό τον λόγο παρακάτω θα παρουσιαστούν προτάσεις για υγιεινά παγωτά (healthy παγωτά), τα οποία είναι σπιτικά, εύκολα στην εκτέλεση τους, εξίσου απολαυστικά με τα εμπορικά παγωτά και φυσικά μπορούν να καταναλώνονται σε πιο τακτική βάση. Τα healthy παγωτά συνδυάζονται συνἠθως με ξηρούς καρπούς ή παράγωγα τους και φρούτα, προσφέροντας μας έτσι ποικιλία θρεπτικών επιλογών.

Τα healthy παγωτά αποτελούν την ιδανική επιλογή για όλους. Είτε πρόκειται για παιδιά, είτε για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, είτε για άτομα που θέλουν να διατηρηθούν σε ένα υγιές σωματικό βάρος, είτε για άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, είτε για άτομα που είναι vegan, είτε για άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη,τα healthy παγωτά είναι η κατάλληλη επιλογή και μπορούμε να τα φτιάξουμε όπως και να έχει, τροποποιώντας απλά τα ζωικής προέλευσης γαλακτοκομικά με κάποια φυτικής προέλευσης αντιστοίχως (π.χ. γάλα σόγιας, γάλα αμυγδάλου κ.α.). Ακόμη και για άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη μπορούν να αντικατασταθούν τα γαλακτοκομικά ζωικής προέλευσης με αντίστοιχα προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Παρακάτω σας δίνουμε ιδέες για healthy παγωτά

Παγωτό ξυλάκι με μπανάνες και σμέουρα
Δροσερό, απολαυστικό και πάνω απ’ όλα θρεπτικό, αυτό το παγωτό ξυλάκι με μπανάνες και σμέουρα θα γίνει η γλυκιά εμμονή μας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Εύκολο παγωτό σοκολάτα-μπανάνα χωρίς ζάχαρη
Ένα εύκολο healthy παγωτό σοκολάτα-μπανάνα, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους.

3 εύκολα υγιεινά παγωτά με φρούτα, ταχίνι και γιαούρτι
Το ταχίνι, το μέλι, το γιαούρτι, το φιστικοβούτυρο, ακόμη και το τυρι cottage, όταν συνδυαστούν με φρούτα και ξηρούς καρπούς μπορούν να μας δώσουν υγιεινά και νόστιμα παγωτά που γίνονται εύκολα και γρήγορα και χωρίς παγωτομηχανή.
Παρακάτω σας δίνουμε 3 ιδέες για υγιεινά παγωτά.