Θα σκεφτόσασταν ποτέ να κάνετε τα δαμάσκηνα τουρσί; Ίσως η ιδέα και μόνο να μην σας ενθουσιάζει, ωστόσο θεωρούνται εκλεκτό έδεσμα στην Ιαπωνία και σύμφωνα με τον Independent μπορεί να γίνει η επόμενη τάση στη vegan διατροφή.

Όπως σας έχουμε πει και στο παρελθόν, οι Ιάπωνες φτιάχνουν ένα ιδιαίτερο τουρσί ή παστό -ανάλογα με το αν τα βάζουν σε ξίδι ή αλάτι-, με δαμάσκηνα ume. Το γνωστό και ως umeboshi μπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή να το πολτοποιήσουν φτιάχνοντας μία ιδιαίτερη πάστα, που θεωρείται ότι δίνει ξεχωριστή γεύση στο φαγητό, καθώς και ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη γεύση, το umeboshi περιγράφεται ως αψύ ή αλμυρό, με την σαν μαρμελάδα υφή της πάστας να υπόσχεται ότι θα απογειώσει γευστικά πιάτα με ρύζι, ζυμαρικά και σούπες, ενώ ταιριάζει και σε dressing για σαλάτες. Όπως αναφέρουν δε, θα μπορούσε να θεωρηθεί το ιδανικότερο υποκατάστατο για το τυρί κρέμα για τους vegans.

Πέρα από τις διαφορετικές χρήσεις του στη μαγειρική βέβαια, το umeboshi γίνεται σταδιακά περιζήτητο και για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, καθώς μεταξύ άλλων είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και ασβεστίου, με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μελέτες σχετικά με την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης umeboshi έχουν καταλήξει επίσης στο συμπέρασμα ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να εμποδίσουν τις γαστρεντερικές φλεγμονές, κάνουν καλό στην καρδιά και θωρακίζουν τη στοματική υγιεινή. Λέτε τελικά να είναι το superfood που έλειπε από τη διατροφή μας;