Διεθνής κοινοπραξία επιστημόνων αποκωδικοποίησε το πλήρες γονιδίωμα του σκληρού σιταριού, που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή ζυμαρικών. Το επίτευγμα αυτό, αναμένεται να συμβάλλει στη διατροφική ασφάλεια του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι περισσότεροι από 60 ερευνητές από 7 χώρες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», βρήκαν ότι το γονιδίωμα του σκληρού σιταριού είναι περίπου τετραπλάσιο σε μέγεθος σε σχέση με το ανθρώπινο. Μεταξύ άλλων, ανακάλυψαν ένα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη συγκέντρωση καδμίου, ένα τοξικό βαρύ μέταλλο, μέσα στο σκληρό σιτάρι. Βρήκαν λοιπόν τρόπο για να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα καδμίου στο σκληρό σιτάρι, βελτιώνοντας την ποιότητα του.

Η ανάγνωση του γονιδιώματος του σκληρού σιταριού «θα οδηγήσει σε νέες προδιαγραφές καλλιέργειας και ασφάλειας των προϊόντων που παράγονται από αυτό, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία ποικιλιών σκληρού σιταριού που θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις κλιματικές προκλήσεις και θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις, μεγαλύτερη διατροφική αξία και βελτιωμένη αειφορία», δήλωσε ο συντονιστής ερευνητής, Λουίτζι Κατιβέλι, του Συμβουλίου Γεωργικής Έρευνας και Οικονομίας (CREA) της Ιταλίας. Στο μέλλον λοιπόν, θα απολαμβάνουμε περισσότερα και καλύτερης ποιότητας ζυμαρικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ