Τις μέρες που έχει καύσωνα, πρέπει γενικώς να προσέχουμε αρκετά πράγματα τόσο στη διατροφή μας όσο και στις μετακινήσεις μας. Όταν το θερμόμετρο φτάνει στα κόκκινα, τότε ο οργανισμός μας προσπαθεί να αντεπεξέλθει και να μην ανέβει πολύ η εσωτερική του θερμοκρασία. Έτσι οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν, η πίεση πέφτει και προκαλείται περισσότερη εφίδρωση. Για να παραμείνουμε σωστά ενυδατωμένοι σε περίπτωση πολύ υψηλών θερμοκρασιών, χρειάζεται τόσο να πίνουμε πολλά υγρά -και κυρίως νερό- όσο και να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.

Ας δούμε ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που πρέπει να προτιμήσουμε;

Καρπούζι και πεπόνι

Το καρπούζι και το πεπόνι αποτελούν δυο αγαπημένα δροσερά φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, που και μας χορταίνουν αλλά και μας ενυδατώνουν. Πέρα του ότι μπορούμε να τα απολαύσουμε και σκέτα, τα εντάσσουμε και σε σαλάτες, δίνοντάς τους μια ιδιαίτερη φρεσκάδα. Για παράδειγμα μπορείτε να φτιάξετε μια εύκολη αλλά και υγιεινή σαλάτα που θα συνδυάσετε το καρπούζι με το αγγούρι και το αβοκάντο.  Μπορείτε επίσης να συνδυάσετε το πεπόνι με μανούρι και μυρωδικά σε ένα πολύ ανάλαφρο γεύμα.  Και μην ξεχνάμε το αγαπημένο σε όλους καρπούζι με φέτα, που αποτελεί την τέλεια λύση για τις μέρες του καύσωνα.

Φράουλες και μούρα

Οι φράουλες και όλα τα μούρα έχουν και αυτά μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό ενώ είναι τα ιδανικά υλικά για φυσικούς χυμούς ή smoothies. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με γάλα, γιαούρτι, φυτικά «γάλατα» και άλλα φρούτα ή βούτυρα ξηρών καρπών ώστε να φτιάξετε ένα τέλειο σμούθι, πλούσιο σε ενέργεια, που και θα σας χορτάσει και θα σας ενυδατώσει, προσφέροντάς σας παράλληλα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Κεράσια

Και τα κεράσια είναι ένα φρούτο που συντελεί στην ενυδάτωσή μας. Κυρίως τρώγονται σκέτα, αλλά ταιριάζουν επίσης σε δροσερές σαλάτες αλλά και σε χυμούς και smoothies. Μια πολύ νόστιμη, θρεπτική και ελαφριά ιδέα είναι η καλοκαιρινή σαλάτα με κεράσια, ρόκα και γκοργκοντζόλα. 

Αγγούρι

Βρίσκεται πλέον στην εποχή του, οπότε θα το πετύχετε στην καλύτερή του φάση! Αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της χωριάτικης σαλάτας ενώ ταιριάζει πολύ και με την πιπεριά αλλά και με άλλες πρασινάδες. Τρώγεται και σκέτο, κομμένο σε στικς, ως σνακ. Μπορείτε ακόμη να το προσφέρετε και ως σνακ για να συνοδέψετε το ποτό ή την μπίρα σας, για παράδειγμα αν θέλετε να φτιάξετε βαρκούλες αγγουριού.

Ντομάτες

Το καλοκαίρι φωνάζει «ντομάτες»! Και η καλύτερή τους εκδοχή για τη ζέστη είναι να τις εντάξουμε στη χωριάτικη ή σε κάποια άλλη δροσερή κρύα σαλάτα. Ζουμερή και πεντανόστιμη, ταιριάζει υπέροχα με το αγγούρι, την πιπεριά και τη φέτα!

Πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ειδικοί συστήνουν για την ενυδάτωσή μας και τα παρακάτω:

Γαλακτοκομικά προïόντα

Η φέτα και γενικώς τα τυριά αλλά και το γιαούρτι είναι ό,τι πρέπει για να μας δροσίσουν και να μας ενυδατώσουν και είναι ιδανικά υλικά για το πρωινό μας σε περιόδους καύσωνα. Σε συνδυασμό με φρούτα εποχής, θα μας προσφέρουν την ενυδάτωση που χρειαζόμαστε.

Περισσότερο αλάτι

Το αλάτι ανεβάζει την πίεση ενώ παράλληλα τις μέρες που ιδρώνουμε πολύ, χρειαζόμαστε περισσότερο αλάτι στο φαγητό μας καθώς το αποβάλει ο οργανισμός μας μέσω της εφίδρωσης. Μην το παρακάνετε βέβαια!