Ο καφές είναι ένα από τα αγαπημένα «καθημερινά ροφήματα» που συνδέεται με μια σειρά, από οφέλη για την υγεία. Αυτή την φορά, πρόσφατη μελέτη επισημαίνει, πως η κατανάλωση καφέ ενδέχεται να «προστατεύει» από τη νόσο Πάρκινσον.

Ειδικότερα, μια ομάδα με επικεφαλής ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, επιχείρησε να ανακαλύψει εάν ο καφές θα μπορούσε να προστατεύσει άτομα με μετάλλαξη στο γονίδιο LRRK2. Σημειώνουμε, πως το συγκεκριμένο γονίδιο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, χωρίς να ισχύει σε κάθε περίπτωση. Οι συγγραφείς δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology».

Όπως προέκυψε από την έρευνα ακόμη και για άτομα που είχαν τη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται με τη νόσο του Πάρκινσον, η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει χαμηλότερος κίνδυνος για την ανάπτυξη της νόσου.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα και ενθαρρύνουν τη μελλοντική έρευνα που αφορά την καφεΐνη και τις θεραπείες με τη νόσο Πάρκινσον», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Grace Crotty, MD, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον σε άτομα που δεν έχουν γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια. Η διαφορά είναι πως αυτή η μελέτη εξέτασε άτομα που έχουν, ήδη, τη γενετική μετάλλαξη που αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους έδειξε απλά μια συσχέτιση μεταξύ της καφεΐνης καιτης νόσου του Πάρκινσον. Δεν απέδειξε ότι η κατανάλωση καφεΐνης προστατεύει τους ανθρώπους από την ασθένεια. Τέλος,σημειώνεται ότι η μελέτη εξέτασε τους ανθρώπους σε μια χρονική στιγμή, οπότε δεν λέει τίποτα για το πότε επιτυγχάνεται κάποιο προστατευτικό αποτέλεσμα ή πώς η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου.

Δείτε επίσης:
Πέντε απλές κινήσεις που βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης

Τελικά το τσάι βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Έρευνα: Οι χορτοφάγοι κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν κατάγματα