Η plant-based διατροφή, δηλαδή η διατροφή που στηρίζεται στην κατανάλωση φυτικών προïόντων είναι τάση τα τελευταία χρόνια. Όσοι την υιοθετούν στηρίζουν τις διατροφικές τους επιλογές σε λόγους προστασίας του πλανήτη και του περιβάλλοντος αλλά και υγείας. Είναι ωστόσο τόσο υγιεινή αυτή η διατροφή όσο πιστεύουμε. Νέα έρευνα έρχεται να ταράξει τα νερά.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Regional Health- Europe και υποστηρίζει ότι η κατανάλωση των φυτικών μεν προιόντων τα οποία όμως είναι επεξεργασμένα (χυμοί φρούτων, επιδόρπια κλπ) ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σωστή κατανάλωση των φυτικών προιόντων σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνες είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον. Δηλαδή για να έχουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη το ιδανικό είναι να τα καταναλώνουμε ωμά.

Μπορεί τα φυτικά προιόντα να θεωρούνται καλά για την υγεία μας αλλά αν ανήκουν στην κατηγορία των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων αυτό αλλάζει. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά εμπεριέχουν τεχνητά αρώματα και άλλα συστατικά που μπορούν να τα καταστήσουν εθιστικά στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν θα μπορούν να εκτιμήσουν την πραγματική γεύση και τα αρώματα των αυθεντικών υλικών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ποια είναι όμως τα plant-based επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα;

Από καλαμπόκι: γλυκά, μπισκότα, συσκευασμένα ψωμιά, δημητριακά, σνακ από καλαμπόκι

Πατάτες: πατατάκια, τηγανητές πατάτες

Φρούτα και λαχανικά: χυμοί, σος, αναψυκτικά, πίτσα

Σόγια, όσπρια: τα υποκατάστατα κρέατος, πχ vegan λουκάνικα, αλλαντικά και μπιφτέκια

Tι γίνεται όταν ένα υλικό υποστεί μεγάλη επεξεργασία;

Όταν ένα αγνό υλικό υποστεί χημική επεξεργασία τού αφαιρούνται τα θρεπτικά συστατικά ώστε να προστεθούν αλάτια, ζάχαρη και λιπαρά, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η εσωτερική του δομή και όλα εκείνα τα στοιχεία που επιτρέπουν στον οργανισμό μας να απορροφά πιο γρήγορα το φαγητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα του κορεσμού -οπότε τρώμε και περισσότερο- ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνονται και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ενώ τα φυτικά προιόντα στην κανονική τους μορφή περιέχουν πολυφαινόλες, φυτικές ίνες και μια σειρά από συστατικά αντιφλεγμονώδη που βοηθούν στο να τρεφόμαστε υγιεινά, τα επεξεργασμένα φυτικά υποκατάστατά τους έχουν πολλά πρόσθετα, τα οποία ουσιαστικά αλλοιώνουν εντελώς το αρχικό προιόν.

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Προτού αγοράσουμε οποιοδήποτε προιόν από την αγορά, αν είναι συσκευασμένο, να τσεκάρουμε πολύ καλά τα συστατικά του, ώστε να δούμε αν έχει φτιαχτεί από αληθινό φαγητό ή αν έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία. Ένα vegan προιόν το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία είναι το ίδιο επικίνδυνο για τον οργανισμό μας με ένα κρεατοφαγικό αντίστοιχό του, όπως άλλωστε έχουν δείξει τόσες έρευνες και στο παρελθόν.