Τα νεκταρίνια ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία των τροφίμων που είναι σχεδόν «ταυτόσημα» με το καλοκαίρι. Μάλιστα τα νεκταρίνια τα καταναλώνουμε οι περισσότεροι σε καθημερινή βάση κατά τους θερινούς μήνες και αυτό γιατί είναι εξαιρετικά εύγευστα και μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό σνακ. Γι’ αυτό «επιβάλλεται» να τα γνωρίσουμε λίγο παραπάνω.

Λίγη ιστορία
Τα νεκταρίνια όπως και τα ροδάκινα μάλλον προέρχονται από την Κίνα, όπου καλλιεργήθηκαν πριν από 2.000 χρόνια πριν, όπως επίσης καλλιεργήθηκαν στην αρχαία Περσία, την Ελλάδα και τη Ρώμη.

Ωστόσο, η διάδοση τους ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία στα τέλη του 16ου και στις αρχές του 17ου αιώνα και εισήχθησαν στην Αμερική από τους Ισπανούς. Η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά στην αγγλική γλώσσα είναι από το 1616 αλλά πιθανότατα είχε αναπτυχθεί πολύ νωρίτερα μέσα στην περιοχή των ροδάκινων της κεντρικής και ανατολικής Ασίας.

Διατροφικός θησαυρός
Αρχικά να πούμε πως ένα νεκταρίνι 100 γρ. έχει 50 θερμίδες και το κύριο διατροφικό στοιχείο που διαθέτει είναι οι φυτικές ίνες. Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, διαθέτουν μεγάλη ποσότητα β-καροτένιου.

Το β-καροτένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Η βιταμίνη Α θεωρείται πολύ καλή για την υγεία των ματιών, των βλεννογόνων, του δέρματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα νεκταρίνια διαθέτουν βιταμίνη C στα που θεωρείται ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που συμβάλλει στην προώθηση της καλής υγείας και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακόμη, τα νεκταρίνια διαθέτουν λουτεΐνη, που είναι ένα θρεπτικό συστατικό που προστατεύει τα μάτια και το δέρμα. Θεωρείται σημαντικό αντιοξειδωτικό επειδή προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Τα νεκταρίνια διαθέτουν επίσης και άλλες βιταμίνες και μέταλλα, που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός σε καθημερινή βάση για την εύρυθμη λειτουργία. Σημαντικό είναι πως βοηθά στη δυσκοιλιότητα ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται με την φλούδα λόγω των φυτικών ινών που διαθέτει και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου όταν συνδυάζονται και με άλλα φρούτα, όπως για παράδειγμα δαμάσκηνα.

Κατανάλωση
Τα νεκταρίνια μπορούν να καταναλωθούν και με την φλούδα . Αυτό είναι προτιμότερο καθώς προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Φυσικά θα πρέπει να τα πλύνετε πολύ καλά πριν την κατανάλωση. Ωστόσο, μπορείτε να φτιάξετε και εξαιρετικά γλυκά με τα νεκταρίνια και για αυτό σας δίνουμε 3 συνταγές.

Τάρτα με νεκταρίνια μαγειρεμένα με δύο τρόπους

Φρούτα στην ψησταριά

Μαμαδίστικο γλυκό ψυγείου με νεκταρίνια