Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για τους κινδύνους που κρύβει η κατανάλωση των πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, καθώς φαίνεται ότι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) και σύμφωνα με τους επιστήμονες, αναδεικνύουν την ανάγκη καθιέρωσης πολιτικών περιορισμού της πρόσληψης αυτών των τροφών και της προώθησης φρέσκων ή άλλων ελάχιστα επεξεργασμένων.

Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα υποδεικνύουν ότι οι επεξεργασμένες τροφές, όπως συσκευασμένα προμαγειρεμένα τρόφιμα, σνακ, ανθρακούχα αναψυκτικά, δημητριακά με ζάχαρη, έτοιμα γεύματα με συντηρητικά, κρέατα και θαλασσινά που έχουν υποστεί ανασύσταση, αφυδατωμένες σούπες λαχανικών κ.α., αποτελούν το 25-60% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Παράλληλα, έχει φανεί ότι σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την παχυσαρκία, την υψηλή χοληστερίνη, και ορισμένα είδη καρκίνων. Τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι αυτά τα τρόφιμα σχετίζονται επίσης και με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους και πρόωρο θάνατο.