Το junk food είναι το εύκολο φαγητό που όλοι καταναλώνουμε αρκετά συχνά καθώς δεν χρειάζεται μαγείρεμα. Αποτελεί τη λύση στην οποία καταφεύγουμε όταν δεν έχουμε χρόνο να μαγειρέψουμε. Junk food δεν είναι μόνο το φαγητό που θα παραγγείλουμε απ’ έξω αλλά και τα διάφορα σνακ που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, που είναι σε μεγάλο βαθμό επεξεργασμένα τρόφιμα, με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι.

Αν είστε επιρρεπείς στo junk food και δεν έχετε και πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, σας παρουσιάζουμε κάποια tips που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την υπερβολική κατανάλωσή του.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Μαγειρεύουμε περισσότερο στο σπίτι

Το ξέρετε θα μας πείτε. Προφανώς και πολύς κόσμος καταφεύγει στο junk λόγω έλλειψης χρόνου. Αυτό ωστόσο αποτελεί μεγάλη παγίδα καθώς υπάρχουν πολλές έξυπνες και υγιεινές ιδέες που μπορούν να πραγματοποιηθούν σε πολύ λίγο χρόνο. Για παράδειγμα το μαγείρεμα στη φριτέζα αέρος είναι ένας τρόπος να εξασφαλίσουμε εύκολα και γρήγορα ένα γεύμα αρκετά υγιεινό με υλικά που έχουμε στο σπίτι. Σας έχουμε εδώ 15 διαφορετικές προτάσεις για όλα τα γούστα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά γεύματα που γίνονται σε λιγότερο 30-40 λεπτά και μπορούμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να είμαστε αποφασισμένοι ότι θα τρώμε μαγειρεμένο φαγητό και έπειτα να φτιάξουμε έναν προγραμματισμό. Η κατάψυξη μπορεί να γίνει ο μεγάλος σύμμαχός μας καθώς μπορούμε να μαγειρεύουμε το Σαββατοκύριακο που έχουμε περισσότερο χρόνο και να στοκάρουμε σε ταπεράκια για την εβδομάδα.

Τρώμε περισσότερες πρωτεΐνες

Αν είστε από εκείνους που δεν πολυ-αγαπούν το κρέας για λόγους γεύσης ή και ιδεολογίας, τότε θα πρέπει να βρείτε τρόπους να εντάξετε τις πρωτεΐνες στο διατροφικό σας πρόγραμμα, ώστε να μη στραφείτε στην υπερκατανάλωση υδατανθράκων -και δη κακών– ώστε να χορτάσετε και να έχετε ενέργεια για μέσα στην ημέρα.

Τρώμε επαρκείς θερμίδες μέσα στην ημέρα

Η διατροφή θέλει πρόγραμμα και συνέπεια. Αν είστε από τους τύπους που δεν πεινάνε μέσα στην ημέρα και… πλακώνεστε στο φαγητό το βράδυ τρώγοντας ό,τι βρίσκετε μπροστά σας, τότε δεν κάνετε καθόλου καλά… Αυτό που χρειάζεται, ώστε να μην επιζητάτε «βρώμικα» σνακ είναι να βάλετε στον ημερήσιο προγραμματισμό σας το ταπεράκι, με φαγητό και σνακ που θα σας κρατήσουν μέσα στην ημέρα.

Περισσότερος ύπνος

Ο ύπνος δεν τρέφει μόνο τα παιδιά… Κρατά το σώμα μας σε μια ισορροπία. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο σωστός ύπνος συνδέεται με την καλή διατροφή. Αντιθέτως, ένα διαταραγμένο πρόγραμμα ύπνου ενδέχεται μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε περιστατικά αδηφαγίας ή βουλιμίας μέσα στην ημέρα και συνήθως τις βραδινές ώρες.

Τρώμε φαγητά που μας χορταίνουν, πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι μια κατηγορία τροφίμων που δεν πρέπει να ξεχνάμε να εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας, καθώς μας φέρνουν εύκολα κορεσμό και μας κρατάνε χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θωρακίζοντάς μας από τις -βραδινές κυρίως- λιγούρες.

Μην αγοράζετε junk food

Το μυστικό για να μην τρώτε junk food είναι να μην υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι, να μην τα αγοράζετε από το σουπερμάρκετ ή να μην τα παραγγέλνετε από delivery. Αν δεν έχετε στο σπίτι κάτι διαθέσιμο να φάτε, πιο εύκολα θα μπείτε στον κόπο να ετοιμάσετε κάτι σπιτικό. Άλλωστε τα περισσότερα delivery κάνουν 30-40 λεπτά τουλάχιστον να έρθουν στον χώρο σας.

Λιγότερο στρες

όταν έχουμε στρες ή είμαστε πολύ αγχωμένοι, ψάχνουμε comfort λύσεις που θα μας καταπραΰνουν τα συμπτώματα ώστε να μπορέσουμε να αισθανθούμε καλύτερα. Επίσης, το άγχος συνήθως έχει αρνητικές συνέπειες στο στομάχι μας: είτε μας προκαλεί κόμπο και ανορεξία, είτε μας οδηγεί σε περιστατικά υπερφαγίας. Περισσότερα για το stress eating θα βρείτε εδώ.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.