Αναζητώντας την κατάλληλη δίαιτα για να συντηρήσουμε τόσο το βάρος μας όσο και τη υγεία μας σε ένα καλό επίπεδο, καταλήγουμε ότι είναι πολύ καλύτερο να προσέχουμε τη διατροφή μας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο κάνοντας τη σωστή διατροφή τρόπο ζωής παρά να… λιμοκτονούμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα εφαρμόζοντας εξαντλητικές δίαιτες που ενδέχεται να έχουν άμεσα αποτελέσματα αλλά δεν είναι αποτελεσματικές ούτε βιώσιμες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Εδώ στο επίκεντρο βρίσκεται η ισορροπημένη διατροφή, η οποία φαίνεται ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ζούμε υγιεινά και να διατηρούμε το βάρος μας.

Τι είναι η ισορροπημένη διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα σε κατάλληλες αναλογίες για την υποστήριξη της συνολικής υγείας και ευεξίας. Συνήθως περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων από διαφορετικές ομάδες τροφίμων, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

Τα θετικά της συγκεκριμένης διατροφής:

Έλεγχος θερμίδων
 Μια ισορροπημένη διατροφή επικεντρώνεται στην κατανάλωση της σωστής ποσότητας θερμίδων για τις ανάγκες του σώματός σας. Για να χάσετε βάρος, γενικά πρέπει να δημιουργήσετε έλλειμμα θερμίδων καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίτε. Μια ισορροπημένη διατροφή σας βοηθά να το επιτύχετε αυτό συμπεριλαμβάνοντας τροφές με θρεπτικά συστατικά που είναι χαμηλότερες σε θερμίδες, ενώ εξακολουθούν να παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά.

Διαχείριση κορεσμού και πείνας
Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει συχνά τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτές οι τροφές σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι και ικανοποιημένοι, γεγονός που μπορεί να μειώσει την υπερκατανάλωση τροφής και να ελέγξει την πείνα. Επιλέγοντας ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, έχετε λιγότερες πιθανότητες να αισθανθείτε πόθους και είστε καλύτερα σε θέση να εμμείνετε στους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Πυκνότητα θρεπτικών συστατικών
Όταν στοχεύετε να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να παρέχετε στο σώμα σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Μια ισορροπημένη διατροφή διασφαλίζει ότι λαμβάνετε ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων και άλλων ευεργετικών ενώσεων που είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη υγεία. Αυτό βοηθά στην πρόληψη των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να εμφανιστούν με περιοριστικές ή μοντέρνες δίαιτες και υποστηρίζει τη συνολική ευημερία ενώ χάνεται βάρος.

Μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα:
Το κλειδί για την επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών που μπορείτε να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα. Μια ισορροπημένη διατροφή προωθεί μια βιώσιμη προσέγγιση στην απώλεια βάρους, επιτρέποντας ευελιξία και ποικιλία στις επιλογές τροφίμων. Δίνει έμφαση στη μετριοπάθεια παρά στην αυστηρή εξάλειψη ορισμένων τροφών, καθιστώντας ευκολότερη την προσκόλληση και μειώνοντας την πιθανότητα ανάκτησης του χαμένου βάρους.

Πόσο αποτελεσματική είναι για κάποιον που στοχεύει στην απώλεια βάρους;

Η ισορροπημένη διατροφή είναι η πιο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους καθώς δεν έχει κανένα από τα μειονεκτήματα που εμφανίζουν οι άλλες δίαιτες

Πιο συγκεκριμένα:
⦁ Παρέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων,
⦁ όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά,
⦁ είναι βιώσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα,
⦁ δεν έχει περιορισμούς σε ώρες γευμάτων,
⦁ περιορίζει τα επεξεργασμένα τρόφιμα,
⦁ μας κρατάει ενυδατωμένμους και
⦁ μας προτρέπει να ξεκινήσουμε κάποιας μορφής άσκηση

Επομένως σε ένα μακροπρόθεσμο επίπεδο η ισορροπημένη διατροφή είναι το ζητούμενο όλων καθώς αυξομειώνοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε είτε χάνουμε βάρος είτε συντηρούμαστε στα ίδια επίπεδα, χωρίς παράλληλα να στερούμαστε τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας σε καθημερινή βάση.

*H Κλεοπάτρα Αρέστη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών MSc. Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity.