Το 40% σχεδόν των Ελλήνων παραμελούν τις διατροφικές τους συνήθειες κατά την περίοδο των εορτών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα χιλίων Ελλήνων αποκάλυψε ότι το 38% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν τις διακοπές των εορτών, ως δικαιολογία για να αναβάλουν τις υγιεινές τους συνήθειες και ταυτόχρονα μπαίνουν στη προσέγγιση μία νέας συμπεριφοράς με το νέο έτος.

Η φετινή έρευνα αποκάλυψε ότι το 33% «έσπασε» τη δίαιτα του στο βωμό των γιορτινών γευμάτων, ενώ ο μέσος όρος των συμμετεχόντων, περιμένει να προσθέσει 3 κιλά, κατά τη διάρκεια των φετινών εορτών. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από την OnePoll για λογαριασμό της Herbalife Nutrition σε 6.000 ανθρώπους από πέντε διαφορετικές χώρες και εντόπισε ότι το άγχος των γιορτών του 2020, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας, μπορεί επηρέασε τις απαντήσεις τους σε αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 40% των συμμετεχόντων νιώθει ότι αξίζει να «αφεθεί» στο φαγητό την περίοδο των γιορτών, περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως λόγω του επιπρόσθετου άγχους μέσα στο 2020. Λιγότεροι από τους μισούς (49%) των συμμετεχόντων σε όλο τον κόσμο, πιστεύουν ότι αξίζουν περισσότερα γιορτινά γλυκίσματα αυτή τη χρονιά, εξαιτίας της πανδημίας.

Παράλληλα το 40% των Ελλήνων συμμετεχόντων αντιλήφθηκε ότι κάνει περισσότερες ανθυγιεινές επιλογές, σε μία προσπάθεια να νιώσει καλύτερα στις φετινές διαφορετικές διακοπές, σε σύγκριση με το 44% παγκοσμίως που συμφώνησε με αυτή την παραδοχή.
Επιπλέον, η έρευνα φανέρωσε κάποιες ενδιαφέρουσες διατροφικές συνήθειες που πρόκειται να αποκτήσουν οι Έλληνες συμμετέχοντες, την περίοδο των γιορτών.

Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα, αναφέρουν ότι μάλλον θα φάνε τόσο πολύ που θα πρέπει να ξεκουμπώσουν ένα κουμπί από το παντελόνι ή να χαλαρώσουν τη ζώνη τους (42%). Επιπλέον, το 43% παραδέχτηκε ότι τρώει περισσότερες από μία φορά το ίδιο γεύμα μέσα στην ίδια μέρα κατά την περίοδο των εορτών, ενώ τέλος, το 36 % απάντησε ότι τρώει περισσότερα από τρία γεύματα μέσα στην ημέρα.

Την περίοδο των γιορτών, οι συμμετέχοντες της έρευνας δήλωσαν ότι καταναλώνουν περισσότερα από ένα επιδόρπια μετά το γεύμα (43%), ενώ το 28% ανέφερε ότι τρώει μέχρι να «σκάσει». Από τους Έλληνες που αναβάλουν τις υγιεινές που συνήθειες, τέσσερις στους δέκα έχουν ήδη ξεκινήσει να αλλάζουν συνήθειες, από τα μέσα του Δεκεμβρίου με το 23% να παραδέχεται ότι έχει σταματήσει να προσπαθεί να διατηρήσει τις υγιεινές τους συνήθειες μέχρι και την περίοδο των γιορτών.

«Η φύση των διακοπών μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς ώστε να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ωστόσο είναι σημαντικό να μην εγκαταλείπουμε τους υγιεινούς μας στόχους, δήλωσε ο Γιώργος Μουλίνος, M.Sc. καιPh.d. Φυσιολογίας της Άθλησης και της Διατροφής, Post Doc Αθλιατρικής και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Διατροφής της Herbalife Nutrition παγκοσμίως. «Ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε τους πειρασμούς, είναι να τρώμε μικρά υγιεινά γεύματα, πλούσια σε πρωτεΐνη, που υπερκαλύπτουν την επιθυμία μας να φάμε πολύ». Σε παγκόσμιο επίπεδο το 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι θα υιοθετήσουν μια νέα συμπεριφορά «Νέο Έτος, Νέος Εαυτός», καθώς και το 39% σχεδιάζει να κάνει μία αλλαγή στις συνήθεις του το 2021. Μεταξύ των κορυφαίων αλλαγών που αναφέρθηκαν στην έρευνα είναι η αύξηση της σωματικής άθλησης (26%), οι αλλαγές σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες (25%) και η προσωπική περιποίηση (19%).

Από αυτούς που έκαναν αρκετές αλλαγές την περασμένη χρονιά, σε εντυπωσιακό ποσοστό, τα αποτελέσματα ήταν επιτυχημένα με το 67% να δηλώνει ότι ακόμη ακολουθεί τις αλλαγές που έκανε με τον ερχομό του 2020. Παγκοσμίως, οι συμμετέχοντες απάντησαν ότι ο περισσότερος χρόνος που είχαν στο σπίτι, τη χρονιά που πέρασε, τους επέτρεψε να κάνουν περισσότερες υγιεινές επιλογές, από ότι θα έκαναν σε διαφορετική περίπτωση (51%), ενώ τους έδωσε χρόνο να επικεντρωθούν στον εαυτό τους (57%).

O κ. Μουλίνος προσθέτει: «Οι αλλαγές είναι ένας καλός δρόμος να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με ένα θετικό τρόπο, όμως ας φροντίσουμε να βάλουμε προσιτούς στόχους. Μικρές και σταθερές αλλαγές στη δίαιτα και τη καθημερινότητά σου είναι περισσότερο βιώσιμες, ενώ το να έχουμε μία ομάδα να μας ενθαρρύνει και να γιορτάζει την επιτυχία μαζί σου ακόμη και διαδικτυακά, μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Η τρίτη ετήσια έρευνα της Herbalife Nutrition «Διατροφικές Συνήθειες κατά την Περίοδο των Εορτών» πραγματοποιήθηκε στις ακόλουθες χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (2.000 συμμετέχοντες), Μεξικό (1.000 συμμετέχοντες), Ελλάδα (1.000 συμμετέχοντες), Βουλγαρία (1.000 συμμετέχοντες) και Ρουμανία (1.000 συμμετέχοντες).