Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο BMC Public Health η διατροφή των καπνιστών είναι χειρότερη από αυτή των πρώην ή των μη καπνιστών.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα των πανεπιστημίων του Γιέιλ και Φέρφιλντ, συμμετείχαν 5.293 ενήλικες Αμερικανοί και διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές κατανάλωναν περίπου 200 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, παρά το γεγονός ότι έτρωγαν σημαντικά μικρότερες μερίδες φαγητού, συγκριτικά με πρώην ή μη καπνιστές. Οι μελέτες έδειξαν ότι όσοι δεν ήταν καπνιστές κατανάλωναν περίπου 1,79 θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής, οι καθημερινοί καπνιστές 2,02 kcal/g και οι μη καθημερινοί καπνιστές 1,89 kcal/g. Οι πρώην καπνιστές, συκριτικά με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο τροφής (1,89 kcal/g), ωστόσο, η διατροφική ενεργειακή πυκνότητα παρέμενε χαμηλότερη από αυτή των ενεργών καπνιστών. Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στον οργανισμό είναι γνωστές και επισημάνθηκαν και στη συγκεκριμένη έρευνα δεδομένου ότι διαπιστώθηκε ότι η διατροφή των καπνιστών ήταν θερμιδικά πλούσια αφενός, φτωχή σε βασικές βιταμίνες αφετέρου. Συνεπώς, για μια ακόμη φορά τονίστηκε και το γεγονός ότι το κάπνισμα μας καθιστά επιρρεπείς στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.

Σύμφωνα με την Δρ Ζακλιν Βερναρέλι που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα «οι καπνιστές έκαναν διατροφή με μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα, δηλαδή κατανάλωναν λιγότερα τρόφιμα αλλά με μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων, εν αντιθέσει με τους μη καπνιστές που έτρωγαν περισσότερα τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες».