Αν επί 22 χρόνια σε απασχολούσαν καθημερινά περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων, σίγουρα θα είχες μια κάποια εικόνα για το ποιες τροφές είναι επικίνδυνες. Έτσι και ο Αμερικανός δικηγόρος και ειδικός σε τέτοιες περιπτώσεις, Bill Marler, που δίνει μια λίστα με τις 6 τροφές που αρνείται να βάλει στο στόμα του.

Από το 1993, λοιπόν, ο Wiliam “Bill” Marler έχει γίνει ο πιο διακεκριμένος δικηγόρος σε περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων, εκπροσωπώντας χιλιάδες άτομα που έχουν πέσει θύματα μολυσμένων προϊόντων εταιρειών τροφίμων. Κατά καιρούς, μάλιστα, τα έχει βάλει με πολύ μεγάλα ονόματα, όπως τα McDonald’s, KFC, Taco Bell, Wendy’s, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της γνωστής αμερικανικής αλυσίδας μεξικάνικων fast food εστιατορίων Chipotle. Πριν λίγες μέρες δημοσίευσε στο internet και μια λίστα με τις τροφές που ο ίδιος δεν τρώει ποτέ.

gala

1. Μη παστεριωμένο γάλα & συσκευασμένοι χυμοί
Σύμφωνα με τον Marler, το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να έχει μολυνθεί από βακτήρια, ιούς και παράσιτα. Υπήρχαν 148 κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης στις ΗΠΑ, που συνδέονταν με το νωπό γάλα και τα προϊόντα νωπού γάλακτος μεταξύ 1998 και 2001 και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό Αμερικανών καταναλώνει τέτοια προϊόντα, ο αριθμός ήταν ήδη μεγάλος. Όσο για τους χυμούς, καθώς μια από τις πρώτες περιπτώσεις με τις οποίες είχε ασχοληθεί αφορούσαν δηλητηρίαση από μη παστεριωμένο χυμό μήλου, από τότε τους αποφεύγει.

laxanakia

2. Ωμά λαχανάκια Βρυξελλών
Τα ωμά ή ελαφρώς ψημένα λαχανάκια συνδέονται, σου λέει, με περισσότερες από 30 εστίες βακτηρίων (κυρίως σαλμονέλα και E.coli). Μάλιστα, το 2014 η σαλμονέλα από τα λαχανάκια έστειλε στο νοσοκομείο 19 άτομα. Βέβαια, σπεύδει να σημειώσει ότι αν είναι μαγειρεμένα δεν έχει κανένα πρόβλημα να τα βάλει στο πιάτο του.

kreas

3. Μισοψημένο κρέας
Ο Marler παραγγέλνει πάντα τα μπιφτέκια του καλοψημένα γιατί, όπως λέει, όταν αλέθεται ο κιμάς τα βακτήρια, που τυχόν υπάρχουν στην επιφάνεια του κρέατος θα πάνε παντού στο κρέας και μετά, αν δεν ψηθεί καλά το μπιφτέκι ως το εσωτερικό του η δηλητηρίαση από E.coli, σαλμονέλα και άλλα βακτήρια παραμονεύει. Όσο για τις μπριζόλες και τα φιλέτα του, εξαρτάται από το εστιατόριο. Για την ακρίβεια, αν το εστιατόριο χρησιμοποιεί βελόνες και μαχαίρια για να κάνει το κρέας πιο τρυφερό ρισκάροντας να μεταφερθούν βακτήρια από την επιφάνεια του κρέατος στο εσωτερικό, τότε θέλει την μπριζόλα καλοψημένη, αν όχι τότε θα φάει και μία medium-well.

stafilia

4. Προ-πλυμένα και κομμένα φρούτα και λαχανικά
Εσύ μπορεί να λατρεύεις τις έτοιμες σαλάτες σε σακουλάκια και τις φρουτοσαλάτες, που παίρνεις από το super market και είναι έτοιμες προς κατανάλωση, ο Marler πάλι δε θέλει ούτε ν’ ακούει γι αυτές. Όσο πιο πολύ επεξεργασία έχει δεχθεί ένα τρόφιμο τόσο πιο πιθανό είναι να μολυνθεί, δηλώνει. “Η ευκολία μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά δεν αξίζει το ρίσκο”, λέει και επιμένει να αγοράζει τα φρούτα και τα λαχανικά του στην αρχική τους μορφή και σε μικρές ποσότητες για να τα καταναλώνει εντός 3-4 ημερών, ώστε να μειώνει και τον κίνδυνο πρόσληψής τους από λιστέρια, ένα βακτηρίδιο που αναπτύσσεται στο ψυγείο.

ayga

5. Ωμά ή μελάτα αβγά
Τη δεκαετία του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπήρξε επιδημία σαλμονέλας, που συνδεόταν κυρίως με τα αβγά, ενώ και το 2010 τα αβγά προκάλεσαν περίπου 2.000 κρούσματα της ασθένειας. Ο Marler, λοιπόν, μπορεί να πιστεύει ότι πλέον το ποσοστό κινδύνου είναι μικρότερο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να το ρισκάρει, γι αυτό προτιμάει τα αβγά του καλά μαγειρεμένα.

streidia

6. Ωμά στρείδια και λοιπά οστρακοειδή
Τα ωμά οστρακοειδή και ειδικά τα στρείδια έχουν προκαλέσει πολλά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης τα τελευταία πέντε χρόνια και σύμφωνα με τον Marler αυτό συνδέεται με τα πιο θερμά νερά (λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη), στα οποία ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων. Τα στρείδια απορροφούν οτιδήποτε βρίσκεται στο νερό, έτσι αν υπάρχουν βακτήρια θα περάσουν και στα στρείδια και βέβαια και σ’ εσένα όταν τα φας. “Απλά δεν αξίζει το ρίσκο”, καταλήγει.