Υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και ολόκληρος κλάδος της Ψυχιατρικής, η Διατροφική Ψυχιατρική, που ασχολείται με το πώς επηρεάζουν αυτά που τρώμε τη διάθεσή μας. Δεν εννοούμε βέβαια ότι υπάρχουν… μαγικά τρόφιμα που άμα τα καταναλώσεις σε κάνουν να πετάς από χαρά! Απλώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες βοηθούν να μας φτιάξει το κέφι, συμβάλλοντας τόσο στη γενικότερη υγεία μας, όσο και στη μείωση του άγχους μας.

Ποια είναι τα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες που συμβάλλουν στο να μας φτιάξουν τη διάθεση;

Καφές
Καλά τα νέα για τους λάτρεις του συγκεκριμένου ροφήματος! Οι ειδικοί λένε ότι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Ωστόσο, για να λάβουμε όλα τα θρεπτικά του συστατικά στο έπακρο θα πρέπει να έχουμε στο νου μας τα εξής: να μην ξεπερνάμε τα 3-4 φλιτζάνια την ημέρα αλλά και να μην το παρακάνουμε με την προσθήκη ζάχαρης.

Σοκολάτα
Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε ένα κομμάτι σοκολάτας, τότε είναι ευχάριστο να μαθαίνετε ότι βρίσκεται στη λίστα των τροφίμων που μας φτιάχνουν τη διάθεση! Ωστόσο, εδώ μιλάμε για τη μαύρη σοκολάτα, με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο. Το κακάο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη δράση αλλά και δρα θετικά στη διάθεσή μας, Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει τόσο για τη σοκολάτα γάλακτος, που έχει πολύ λιγότερο κακάο στη σύστασή της. Παράλληλα, όσο περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη υπάρχει, τόσο πιο αδύναμη είναι η δράση της τόσο στην υγεία μας όσο και στην ψυχολογία μας.

Μπαχαρικά
Δεν δίνουν μόνο αρώματα στα πιάτα μας αλλά έχουν και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ποιο είναι το τοπ μπαχαρικό; Ο κουρκουμάς. Χάρη στην κουρκουμίνη -που του δίνει και αυτό το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα- έχει αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό μας, προστατεύοντάς μας από διάφορες ασθένειες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη δρα θετικά και στην ψυχική υγεία μας, προστατεύοντάς μας από την κατάθλιψη.

Τσάι
Πλούσιο σε πολυφαινόλες είναι και το τσάι και ειδικά το πράσινο. Πέρα από τη θετική επίδρασή του στη διάθεσή μας, η μεγάλη περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, που προστατεύουν μάλιστα και την υγεία των οστών, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε.

Φαγόπυρο
Αν θέλετε να βάλετε επιπλέον αντιοξειδωτικά στοιχεία στη ζωή σας, τότε είναι καλό να βάλετε το φαγόπυρο στη ζωή σας. Το αλεύρι είναι πολύ επεξεργασμένο και έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τα θρεπτικά συστατικά του. Αντιθέτως το φαγόπυρο, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Β, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες. Οπότε, μπορούμε είτε να αντικαταστήσουμε το αλεύρι με φαγόπυρο είτε να τα συνδυάζουμε στις συνταγές μας.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμη

Διατροφική ψυχιατρική: Αυτές οι τροφές μάς φτιάχνουν τη διάθεση

10 τροφές για πρωινό που μας φτιάχνουν τη διάθεση, σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Μπορεί ο καφές να μάς φτιάξει τη διάθεση;