Η διατροφή μας δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία αλλά έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Μάλιστα υπάρχει ολόκληρος κλάδος της ψυχιατρικής, η Διατροφική Ψυχιατρική, που χρησιμοποιεί τη διατροφή ως μέρος της θεραπείας του ασθενούς. Κι ενώ υπάρχουν τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση, υπάρχουν άλλες που την καταστρέφουν.

Και όταν αυτές οι τροφές βρίσκονται στην καθημερινότητά μας, τότε μπορεί να μας χαλάνε τη διάθεση, χωρίς να το γνωρίζουμε.

Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

Η καφεΐνη
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν την ημέρα τους με έναν καφέ που τους δίνει ενέργεια για να ξυπνήσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καφές και γενικότερα η καφεΐνη (που περιέχεται σε ροφήματα και αναψυκτικά), είναι καταστροφική για την ψυχική μας υγεία. Η υπερκατανάλωση καφεΐνης (= 400 γρ., δηλαδή περίπου 4 φλιτζάνια καφέ) έχει αρνητικές επιπτώσεις στο άγχος, καθώς δίνει υπερβολικά ερεθίσματα στην περιοχή του εγκεφάλου που αντιλαμβάνεται την απειλή και τις φοβίες. Παράλληλα, η καφεΐνη βλάπτει τις περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το άγχος.

Αλκοόλ
Όταν καταναλώνουμε αλκοόλ τη νύχτα, ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να το μεταβολίσει, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου μας. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και μια ώρα ύπνου λιγότερη έχει αρνητική επίπτωση στον τρόπο που προσλαμβάνουμε τις θερμίδες αλλά και στη διάθεσή μας.

Τεχνητά γλυκαντικά
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα με τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι καταστροφικά μόνο για τη σωματική μας υγεία αλλά και για την ψυχική. Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά αυξάνουν τα επιβλαβή βακτήρια του εντέρου, κάτι που προκαλεί κακή διάθεση και άγχος.

Τηγανητά
Ξέρουμε ότι τα τηγανητά είναι ό,τι χειρότερο για την υγεία μας. Δεν ξέραμε όμως πόσο επιβλαβή είναι και για τη διάθεσή μας. Ουσιαστικά τα τηγανητά δεν προσφέρουν τίποτα καλό στον οργανισμό μας. Αντιθέτως, τον καταστρέφουν σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του 2016, η υπερκατανάλωση junk food κάνει τον οργανισμό πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη.

Επομένως, η υγιεινή διατροφή είναι η λύση για να διατηρήσουμε σε καλά επίπεδα όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε επίσης:
Τα φρούτα και τα λαχανικά που ενισχύουν την ψυχική μας υγεία

To smoothie που κάνει καλό στον εγκέφαλο

Και όμως, η υγιεινή διατροφή καταπολεμά την κατάθλιψη!