Έχει τη “μαγική ιδιότητα” να ταιριάζει ιδανικά στα γλυκά, αλλά και στα αλμυρά πιάτα, προσδίδοντάς τους την απαραίτητα γλυκύτητα, όξινη γεύση και τροπικό άρωμα. Ο ανανάς εκτός από εξαιρετική γεύση όμως έχει και δεκάδες ευεργετικές ιδιότητες χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει, διεκδικώντας άξια μια θέση στο καθημερινό μας τραπέζι.
Γιατί να τον επιλέξω;
Μα φυσικά γιατί, όπως είπαμε προηγουμένως, αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α και C, αλλά και μετάλλων, όπως ο φώσφορος, το κάλιο και το ασβέστιο. Επίσης, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη, ενώ είναι γεμάτος φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, εξαλείφοντας τη δυσκοιλιότητα και χαρίζοντάς μας επίπεδη κοιλιά. Επιπλέον, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, αποτελεί εξαιρετικό σύμμαχο κατά των ασθενειών των ματιών, ενώ παράλληλα καθυστερεί και τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων, αφού διατηρεί την ελαστικότητα και ενυδάτωση της επιδερμίδας μειώνοντας έτσι την εμφάνιση ρυτίδων. Μπορεί ακόμα να συμβάλλει στην προστασία έναντι της εμφάνισης πολλών ασθενειών, όπως καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου, ενώ μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας έναντι του κοινού κρυολογήματος. Και το καλύτερο; Χάρη στη μοναδικά γλυκιά του γεύση, βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς μπορεί άνετα να αντικαταστήσει το γλυκό και να επιφέρει γρήγορα κορεσμό, μειώνοντας έτσι τις μεταμεσονύχτιες λιγούρες για σοκολατίνα και παστάκια.
Το ήξερες;
Παρά το βάρος του ο ανανάς βγαίνει από χαμηλά φυτά που που μοιάζουν με θάμνο ή αλόη; Μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε φρέσκο ανανά όλο το χρόνο στην αγορά, αλλά η αλήθεια είναι ότι το καθάρισμά του συχνά μας αποτρέπει να τον βάλουμε στο καλάθι μας. Ποιος έχει όρεξη -και χρόνο- να αφαιρέσει την τραχιά φλούδα και τον εσωτερικό του πυρήνα για να τον απολαύσει; Ευτυχώς στο σούπερ μάρκετ μπορούμε να βρούμε ανανά σε κονσέρβα κομμένο σε ροδέλες ή μικρά κομμάτια και διατηρημένο στο χυμό του έτοιμο για άμεση κατανάλωση. Εάν πάλι αναζητούμε ένα γρήγορο, υγιεινό και δροσερό επιδόρπιο, μπορούμε να επιλέξουμε φέτες ή ροδέλες ανανά σε σιρόπι.
Πώς τρώγεται;
1. Κατ’ αρχήν σαν φρούτο. Μόνο του ή σε φρουτοσαλάτα παρέα με άλλα φρούτα, διαφορετικού χρώματος.
2. Μαζί του φτιάχνουμε και καταπληκτικές σαλάτες, φτάνει να τον προσθέσουμε σε πρασινάδες και να τον συνδυάσουμε με κομμάτια από κάποιο αλλαντικό, τυρί ή κοτόπουλο.
3. Ο ανανάς μαγειρεύεται επίσης και έχει προτίμηση στις έθνικ κουζίνες. Ταιριάζει με όλα τα κρέατα και φυσικά με κοτόπουλο.
4. Κάνει τις πίτσες ξεχωριστές και τους δίνει εξωτικό χαρακτήρα.
5. Φτιάχνουμε απίθανα γλυκά μαζί του. Από μους, τούρτες, τάρτες και κέικ μέχρι τηγανίτες.